Katowice: Nowy multitap Upojeni. Tu jedzenie jest równie ważne jak piwo

Upojeni to nowy multitap i restobar w jednym. Znajduje się w zadaszonym (dach jest rozsuwany) podwórku kamienicy przy św. Jana 10, które śmiało można uznać za najpiękniejsze w Katowicach. Piwo leje się tu z 14 kranów, a menu jest całkiem pokaźne jak na restobar, z tapasami, pizzą, burgerami, daniami obiadowymi, lunchami i deserami.

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni

Do jasnego podwórza wchodzi się przez bramę z odnowionymi ściennymi malowidłami. Samo podwórko jest jasne, wręcz świetliste, a jego różne poziomy są połączone szklano-stalowymi kładkami. Efekt jest powalający:-) Mamy nadzieję, że Upojeni szybko dorobią się ogródka letniego.

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni. Podwórko

Upojeni to dzieło trójki kumpli: Michała Gomoły (współwłaściciela Cybermachiny), Dominika Skorka (informatyka) i Marka Hanioka (prawnika z zamiłowaniem do gotowania). Chłopaki, jak sami mówią, bardzo lubią piwo:-) Jednak katowickie multitapy zniechęcały ich tym, że nie można było przy okazji tam dobrze zjeść. Postanowili więc zjednoczyć siły i stworzyć miejsce, w którym piwa kraftowe są równie ważne co jedzenie.

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni, czyli Michał, Dominik i Marek

Wchodząc do Upojonych, można od razu ulec upojeniu, bo przejście z jasnego podwórka do bardzo ciemnego wnętrza przyprawia o szok:-) Ale spokojnie, wystarczy chwila, by się przyzwyczaić. Upojeni to dość duży lokal, na parterze jest tylko przygrywka do tego, co znajduje się na górze. Na dole jest bar, gdzie zamawia się jedzenie i picie plus kilka stolików.

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni

Dość strome schody prowadzą na pierwsze piętro, gdzie są: większa sala oraz toalety (w tym dla niepełnosprawnych, którzy do Upojonych mogą się dostać windą z podwórka).

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni

Lokal jest urządzony w stylu, który możnaby nazwać mieszczańsko-industrialnym z dużą dawką szaleństwa. Owo szaleństwo przejawia się na przykład w głowach zwierząt na ścianach (sztucznych, ma się rozumieć), głównie jeleni, ale jest też słoń, łoś czy  żubr. Wnętrze rozjaśniają lustra na suficie, których jest dość sporo.

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni

Jak już wspomnieliśmy, Upojeni leją piwo z 14 kranów, do tego mają lodówki z piwami butelkowymi. Docelowo planują posiadać aż 80 rodzajów piwa. Piwo w kranach będzie się często zmieniać, żeby wierni goście nie czuli się znudzeni, a aktualny stan kranów (wraz z cenami i specyfikacją piwa) można sprawdzać na stronie www.upojeni.ontap.pl

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni

Multitap przy św. Jana nie chce się zamykać tylko w określonym typie piwa, więc będzie serwować różnorodne, zawsze rzemieślnicze, kraftowe, nie przemysłowe, ale i z woj. śląskiego (np. z Browaru Pinta, Reden, Hajer), i z Polski, i z Europy (np. Kriek z belgijskiego browaru Lindemans, który smakuje jak owocowa nalewka:-) czy ze świata (np. American Pale Ale Doggie Style z browaru Flying Dog z USA). O dobór piw dbają właściciele, ale i barmani, którzy są prawdziwymi piwnymi geekami i o tym trunku potrafią rozpowiadać godzinami.

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni

Dużą (jeśli chodzi o powierzchnię), jak na katowickie warunki, kuchnią, zarządza młody szef kuchni Piotr Rolnik, który wspólnie z właścicielami tworzył menu Upojonych. W menu znalazły się również jego autorskie dania, dostępne od poniedziałku do soboty w godz. 12.00-16.00. To stek z rostbefu z portobello, pieczonym kalafiorem, pieczonymi ziemniakami i sałatką (42 zł), polędwiczki wieprzowe na kaszotto (ulubione danie właścicieli Upojonych) z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką (22 zł) i pieczona pierś kurczaka z miętowym puree z sosem serowym, szpinakiem i pomidorkiem koktajlowym (20 zł).

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni. Carpaccio wołowe

Jednak to, co wyróżnia Upojonych na tle innych tego typu przybytków, jest obecność w menu przekąsek w stylu tapas, świetnych do piwa albo innych alkoholi (bo w Upojonych też je serwują:-). Można sobie zamówić kilka tapasów i wspólnie się nimi częstować.

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni. Patatas Bravas

Tapasy kosztują tu od 8 zł za Patatas Bravas – ziemniaczki zapiekane w salsie brava, podawane z sosem aioli, po 17 zł za carpaccio wołowe i kozi ser z vinegret malinowym.

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni. Kozi ser z vinegret malinowym

Warto też spróbować tatara ze śledzia (12 zł), sycylijskich kulek ryżowych Arancini Arabiata z ragout mięsnym (10 zł), Montaditos, czyli grzanek z chorizo, wątróbką drobiową i pietruszką (16 zł), Crocquettes – hiszpańskich krokiecików z serem cheddar i szynką parmeńską (10 zł). Dla wegetarian jest też hummus z pieczywem (9 zł).

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni. Montaditos, czyli grzanki z chorizo i wątróbką drobiową

W menu Upojonych są też burgery, na które moda jakoś nie przemija. Klasyczny i wege kosztuje 18 zł, a Tapenada Burger, najdroższy – 24 zł. Wszystkie, oprócz wege, są z prawdziwej wołowiny (200 g), podawane z opiekanymi cząstkami ziemniaka i sosami. Co ciekawe, bułki pszenne do burgerów piecze się w Upojonych na miejscu.

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni. Tatar ze śledzia

Dla dbających o linię Upojeni mają dwie sałatki – Cezar z grillowaną piersią kurczaka (16 zł) i Grecką z oryginalnym serem feta (13 zł).

Upojeni serwują też pizzę, w stylu włoskim, o średnicy 32 cm. Kucharze przeszli przeszkolenie u Witka Wróbla, znanego śląskiego szefa kuchni, obecnie mistrza pizzy w Sezonovo na katowickim Muchowcu. Do tego większość składników pizzy pochodzi z Włoch

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni. Pizza Wege

Serwują tu 6 rodzajów pizzy – od najprostszej Margherity (15 zł) po wypasioną Włoską z prosciutto crudo di parma (30 zł). Jest jeszcze Ostra z papryczkami pepperoni (20 zł), Quattro Formaggi z serami (24 zł), Wege (24 zł) i Upojona z szynką, boczkiem i salami (28 zł).

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni. Pizza Upojona

W Upojonych można też kąsnąć lunch od poniedziałku do soboty w godz. 12.00-16.00 (a w praktyce do wyczerpania zapasów). Zestaw potraw (za ok. 15 zł w sumie) jest każdorazowo ogłaszany na profilu Upojonych na Facebooku. Przykład – krem pomidorowy z chilli, a na drugie wątróbka na puree gruszkowo-kalafiorowym z jeżynami.

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni. Polędwiczki wieprzowe na kaszotto

Dla amatorów słodkości w Upojonych też coś się znajdzie – brownie z chutney rabarbarowym z dodatkiem chilli (9 zł) i kawowa beza Pavlova z borówkami i bitą śmietaną (8 zł). Do tego polecamy włoską kawę (6 zł za espresso, 11 za latte).

Co ciekawe, barmani w Upojonych pomogą nam dopasować piwo do jedzenia, podpowiadając jakie będzie dobre do pizzy, a jakie do deseru.

Katowice: Upojeni

Katowice: Upojeni. Kawowa beza Pavlova

 

Maj 2016 r.

Pub i restauracja Upojeni,

Katowice, ul. św. Jana 10 (w bramie),

czynne: pon.-czw. 12.00-0.00, pt. 12.00-3.00, sob. 14.00-3.00, niedz. 14.00-0.00

płatność kartą: tak, WiFi: tak

Profil Upojonych na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

 

 

Komentarze

  • mariusz:

    Ja szukam miejsca, gdzie z kumplami dostanę tanio Perłę, żeby było można posiedzieć spokojnie…