Katowice: Nowy lokal – Naleśniki Francuskie

W pierwszej bramie na Stawowej od połowy czerwca działa niewielki lokal – Naleśniki Francuskie. Na dwóch
naleśnikarkach Sylwia i Paweł wypiekają cieniutkie jak kartka, a mierzące sobie 48 cm średnicy naleśniki.
Uzupełniają je ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami i składają w trójkąt. Potem ciach do papierowej torebki i można ruszać z ciepłym naleśnikiem w świat.

DSC_0886

Niewielki lokal z naleśnikami francuskimi mieści się w bramie przy Stawowej 3.

Sylwia i Paweł przez 9 lat mieszkali we Francji. Tam, takie naleśniki jada się na co dzień. W różnych
lokalach, głównie jednak z okienka, jako szybkie danie na mieście, ale np. z takimi dodatkami jak krem kasztanowy. Katowicki lokal przy Stawowej jest niewielki, w środku jest miejsce zaledwie na jeden stolik i cztery krzesła, ale to wystarcza, bo naleśniki bierze się głównie na wynos.

DSC_0891

Wykonanie naleśnika zajmuje Sylwii ok. 5-6 minut.

Wykonanie naleśnika trwa 5 min. Najpierw naleśnikarkę natłuszczana jest kropelką oleju, potem
trafia tam chochelka ciasta naleśnikowego, które jest rozprowadzane na całej powierzchni.

DSC_0903

Na słodko czy wytrawne? Naleśnik na deser czy na lunch?

Tak powstaje ultracienki naleśnik o średnicy 48 cm. Następnie na naleśnik trafiają dodatki, które podpiekają się jeszcze na naleśniku. Ostatni etap to złożenie naleśnika w trójkąt.

DSC_0910

Naleśnik z kurczakiem, jajkiem, żółtym serem i pieczarkami – spora porcja.

Do wyboru 12 naleśników na słodko – od najprostszych z cukrem czy dżemem, po wersje z nutellą, prażonymi
migdałami i orzechami czy miodem i truskawkami. Jest też 12 rodzajów naleśników z wytrawnymi nadzieniami – i tu również od prostych – z szynką i żółtym serem po naleśnika z kurczakiem, żółtym serem, jajkiem i pieczarkami.

DSC_0905

Porywamy naleśnika i biegniemy dalej…

W menu pojawiły się także nowości – na słodko: świeże maliny+nutella lub biały ser lub miód, likier
pomarańczowy+nutella oraz na słono: szpinak, feta+jajko+szynka lub kurczak. To nie ostatnie propozycje.
Będą się one zmieniać w zależności od pojawiania się kolejnych produktów sezonowych. Właściciele planują
też wprowadzenie naleśnika z mąki gryczanej oraz naleśnika z warzywami, ale będą one dodawane do naleśnika pod koniec przygotowania, aby zachowały chrupkość.

DSC_0917

Sylwia i Paweł zapraszają na francuskie naleśniki.

Warto podkreślić, że naleśnik przygotowywany jest praktycznie bez użycia tłuszczu (te kilka kropel, które
rozsmarowywane jest na naleśnikarce – służy jedynie temu, żeby naleśnik nie przywierał do płyty na której
jest smażony). Jest to możliwe dzięki recepturze na bardzo gładkie ciasto, które nie potrzebuje tłuszczu do wypieczenia – młodzi właściciele katowickiej naleśnikarni otrzymali ją od znajomego z Bretanii.

DSC_0914 (1)

Naleśnikowe menu.

Naleśniki kosztują od 7 do 15 zł. Próbowaliśmy naleśnika z kurczakiem, jajkiem, żółtym serem i pieczarkami
i jest to naprawdę fajna, pożywna rzecz. Bon apetit!

DSC_0924

Brama pod nr. 3 – mieszą się tu również dwa antykwariaty – Kocham Książki i Sofa, do których warto zajrzeć przy okazji wyprawy na naleśniki.

Naleśniki Francuskie, Stawowa 3, czynne: pon.-pt. 10-19, sb. 11-18, płatność gotówką (ale wkrótce ma być dostępna możliwość płatności kartą).

Komentarze

  • Łasuch:

    Byłem,jadłem palce lizać i ta Pani też apetyczna:-)

  • Tomek:

    Krótko po otwarciu.Sobota godz. 16 50,kraty przymknięte,ale widzimy,że pani krząta się w lokalu,wiec próbujemy zapytać,czy możemy wejść coś zjeść,na to właściciel lokal zimno „nieczynne” hmmm Szkoda i jeśli tak traktuje się krótko po otwarciu swoich pierwszych klientów nie stosując się do godzin otwarcia wywieszonych na drzwiach to długo nie wróże przyszłości temu lokalowi…

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.