Katowice: nowe miejsce Sushi-Do – japońska restauracja

Od 6 lutego w Galerii Katowickiej działa restauracja & grill ”Sushi-Do”. Do lokalu wchodzi się nie z pasażu galerii, a z traktu wiodącego od ul. Stawowej do dworca PKP. Dzięki temu jest on oddzielony od sklepowego zgiełku i może być otwarty również poza godzinami działania Galerii.

Wnętrze utrzymane jest w kolorach bieli, szarości i naturalnej barwy ciepłego drewna. Klienci mogą usiąść przy stolikach, na wysokich stołkach przy blacie i oknie z widokiem na katowicką ulicę lub przy barze, gdzie obserwować mogą pracę sushi masterów.

SUSHI 2-1

Na lunch, z przyjaciółmi albo kolację w ukochaną osobą.

A jest co obserwować… W katowickim Sushi-Do działa jedyny w tej części Europy grill, który pozwala stosowanie metody Robatayaki – powolnego pieczenia składników nabitych na szpikulce nad rozżarzonym węglem.

Robatayaki – w skrócie Robata –  stosuje wiele japońskich restauracji, zarówno w samej Japonii, jak i za granicą, w tym najlepsze restauracje tej kuchni w Londynie czy Bangkoku. W przypadku katowickiej restauracji grill, który powstał w Wielkiej Brytanii na specjalne zamówienie, ma trzy źródła ognia: palnik gazowy, kamienie wulkaniczne i węgiel drzewny.

W menu robata grill znajdziemy m.in. olbrzymie krewetki z sosem maślanym za 48 zł, stek z tuńczyka w aromatycznym sosie ziołowym za 37 zł oraz szaszłyczki yakitori np. krewetki z sosem batayaki za 24 zł, udka kurczaka z porem za 17 zł czy wołowinę z czerwoną cebulką po 22 zł.

– Robata polega nie tylko na pieczeniu nad ogniem, ale również na ciągłym bejcowaniu mięsa sosami podczas pieczenia. Dzięki temu jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Co ważne, sosy kabayaki, ponzu, dżem imbirowy robimy sami od podstaw, a składniki na wszystkie dania pochodzą od najlepszych dostawców z Europy Zachodniej, którzy importują je z Azji – wyjaśnia Rafał, jeden z sushi masterów i współwłaścicieli Sushi Do.

Wyjaśnia również, że ”do” w nazwie lokalu oznacza po japońsku drogę, rozumianą jako zmierzanie do doskonałości. Właściciele Sushi-Do odnieśli już sukces w Bielsku-Białej, gdzie od 4 lat działają w centrum handlowym Sfera. Specyficzne miejsce i jego klienci ukierunkowały charakter lokalu na szybką obsługę, serwowanie przy barze i różnorodne sushi. Katowicka lokalizacja dała im większe możliwości.

– Sushi-Do w Galerii Katowickiej jest restauracją japońską z grillem. Chcieliśmy zaproponować kuchnię z wyższej półki, przybliżyć niespotykane na co dzień dania i smaki. Bazą jest kuchnia japońska, ale pomysły i receptury na dania są oryginalne, nasze – mówi Rafał.

Dwaj główni sushi masterzy – współwłaściciele lokalu – mają za sobą 10-letnie doświadczenie doskonalenia się w sztuce sushi, również za granicą. Trzeci ze wspólników zajmuje się stroną biznesową restauracji. Do teamu sushi masterów należy również Japończyk Chikashi. Pracował w restauracjach w Japonii, Niemczech i Polsce. Ostatecznie osiadł w naszym kraju – zatrzymała go tu miłość do Polki, a w Katowicach – możliwość spełniania się w Sushi-Do.

SUSHI 3-1

Sushi master Chikashi.

Wszyscy panowie podkreślają, że ich oczkiem w głowie jest jakość i świeżość.

– Jesteśmy np. największym na południu Polski odbiorcą świeżego tuńczyka, który przylatuje do nas prosto z Hiszpanii. Np. ryba, która była u nas rozbierana w sobotę podczas jednej z imprez urodzinowych w lokalu, w piątek rano pływała jeszcze w wodach na drugim końcu Europy – zapewnia Tomasz (film z wydarzenia można zobaczyć TUTAJ).

Zastrzegają przy tym, że ich ambicją było zaproponowanie dostępnych cen. Zachęcają m.in. do spróbowania Spider roll – kraba błękitnego w tempurze 5 szt. – 29 zł. Skorupiaka zjada się w całości 🙂

Obrazek 2

Krab błękitny w tempurze.

Na lubiących biesiadować przy sushi ze znajomymi czekają zestawy m.in.: Sushi-Do 20 szt. 59 zł, Sushi-Do Special 24 szt. 109 zł, Sushi Do Special de Lux 38 szt. – 219 zł.

DO 1

Pierożki z pieczoną kaczką.

Naszym zdaniem przygodę z kuchnią Sushi-Do warto rozpocząć np. od gyoza kamo – delikatnych pierożków z pieczoną kaczką za 21 zł, tajskich zup kokosowych z kurczakiem i grzybami shitake lub krewetkami 15/18 zł, ulubionych sushi lub od wspomnianych dań robata z grilla – np. kotlecików jagnięcych.

DO 2

Kotleciki jagnięce z robata.

Co nas bardzo ucieszyło, to ciekawa lista deserów. W lokalach z sushi spotyka się głównie desery z lodów i owoców liczi. Sushi Do serwuje m.in. delikatny sernik z aromatem japońskiej cytryny za 17 zł, torcik czekoladowy z aromatem za 16 zł czy creme brulee 3 rodzaje – sezam, limonka i zielona herbata za 18 zł.

Polecamy spróbować bardzo ciekawej herbaty z ziarenkami prażonego ryżu – Genmaicha Iri Matcha za 13 zł czy Sencha Sakura – senchy z dodatkiem kwiatów i owoców wiśni – 12 zł. A że nie samą herbatą człowiek żyje… znawcy whisky mogą wybrać się na Yamazaki 10- lub 18-letnią, wyróżnioną na festiwalu whisky w Irlandii. W karcie znajdują się również sake, wino śliwkowe, japońskie piwa.

Sushi-Do,

Katowice, Galeria Katowicka,

czynne: codziennie w g. 11-21/22 lub ostatniego klienta

Komentarze

  • Anonim:

    Gratuluję sukcesu. W Walentyki prawie na wszystkich stolikach były rezerwacje!

  • Tomek:

    Naprawdę dużo lepsze niż się spodziewałem!

  • TomekR:

    już niedługo odwiedzę 🙂

  • Silesia Smakuje » Katowice: Nowe menu Sushi Do – ramen, pad thai i inni:

    […] Do na rynku gastronomicznym wyróżnia też grill robata – możecie o nim przeczytać tu: http://silesiasmakuje.pl/katowice-nowe-miejsce-sushi-do-restauracja-i-tradycyjny-grill/. Dotychczas restauracja serwowała szaszłyki z robata – yakitori – w formie […]