Katowice: Nowe menu Sushi Do – ramen, pad thai i inni

Wrzesień Sushi Do Katowice otwiera nowym menu, a w nim m.in. pełen dobroci ramen, sycące pad thai i energetyczne sushi. Do tego nowe desery i napoje, również te z procentami.

Zacznijmy od ramenu – dania z kuchni japońskiej, rodzaju rosołu z wieloma dodatkami. W poprzednim menu Sushi Do był już ramen, ale restauracja proponuje na jesień jego nową odsłonę. Jego bazę stanowi wywar z kurczaka, który powstaje co najmniej 4 godziny. Dodatki to makaron, kiełki soi, grzyby eryngii, pak choi, jajko oraz plastry pieczonego boczku.

IMG_20150825_160301

Ramen w Sushi Do Katowice.

Ta esecjonalna syta zupa jest samodzielnym, sporym daniem. Świetną rzeczą na niemały apetyt, dlatego nie szukajcie jej w karcie pod hasłem ”zupa” a ”danie główne”. Przytulić taki ramen w jesienne czy zimowy wieczór, to jest to. Inne sycąco-kojące danie z nowego menu to pad thai – smażony makaron z kurczakiem, tofu, orzeszkami ziemnymi, kolendrą i limonką. Warto też spróbować Sakan no Miso – grillowanego dorsza w paście sojowej z organicznym brązowym ryżem.

DSC_0631

Sycące Pad thai w Sushi Do.

Katowickie Sushi Do na rynku gastronomicznym wyróżnia też grill robata – możecie o nim przeczytać tu: http://silesiasmakuje.pl/katowice-nowe-miejsce-sushi-do-restauracja-i-tradycyjny-grill/. Dotychczas restauracja serwowała szaszłyki z robata – yakitori – w formie przekąsek (2 szt.). Goście mogli wybierać np. yakitori z łososia czy z wołowiny i czerwonej cebulki. W nowym menu proponuje nową formułę – Robata set, czyli 6 szt. yakitori podanych z ryżem i sałatką, co daje danie na lunch czy kolację.

DSC_0628

Ramen i pad thai – idealne na jesienno-zimową porę.

Wspomniane dania to ukłon Sushi Do w stronę kuchni fusion i chęć zaproponowania gościom szerszego wyboru dań ciepłych, ale przecież ta restauracja słynie z sushi, więc i tu nie mogło zabraknąć nowości. Zaskoczyły nas świeżymi smakami i energetycznym ładunkiem. Weźmy za przykład kami maki z homar/awokado/mango/pak choi/sos bata yaki zwinięte w sojowe nori.

IMG_20150825_163932

Kami maki z homarem, awokado i mango.

Albo kami maki z kaczka w tempurze/mango/ogórek/pak choi/sos honsiu. Spójrzcie na te składniki: mango, pak choi, awokado… Aż prosi się, by nazwać je fit sushi 🙂

Z nowych propozycji polecamy też futomaka z ośmiornicą w wywarze z zielonej herbaty/spice mayo/ogórek oraz gunkan maki sake tamoga omlet/łosoś/awokado/serek philadelphia.

IMG_20150825_165328

Gunkan maki.

Godna uwagi nowość pojawiła się również w dziale z Special Sushi Do – to Calmari Mango, czyli chrupiące baby kalmary/mango/spice mayo.

IMG_20150825_163455

Nowości Sushi Do.

Zmiany zaszły również w ofercie zestawów sushi. Do oferty kilkunastu zestawów – w tym bardzo lubianych przez gości Sushi Do czy Sushi Do Special – dołączył Yokohama 34 szt. alaska 8 szt./crunchy ebi 8 szt., futo maguro grill 6 szt., futo sake 6 szt., gunkan tamago 2 szt., house maki 4 szt. za 129 zł.

W nowej karcie pojawia się też pozycja Deser Sushi Do. Będzie się on zmieniał sezonowo, obecnie pod tą nazwą kryje się sezamowe semifreddo. Polecamy też znane nam z promocji ”All You Can Eat” japońskie ciastka ryżowe mochi oraz znakomite creme brulee, które restauracja serwuje w trzech odsłonach z sezamem, zielną herbatą i limonką. Mówiono nam, że warto również spróbować ultraczekoladowego fondanta, ale uwaga, trzeba zarezerwować na oczekiwanie na niego przynajmniej 20 minut.

IMG_20150825_155056

Grzechu warte lemoniady.

W Sushi Do napijecie się teraz orzeźwiających lemoniad. Wrzuciliśmy ich zdjęcie na instagrama Silesia Smakuje i bardzo się spodobały. My próbowaliśmy lemoniady mango/mięta/limonka oraz mięta/limonka/granat – mango rządzi! W przypadku lemoniad, tak jak i sushi – możecie zaufać załodze i poprosić o coś niestandardowego, coś specjalnie dla Was.

DSC_0637

Sushi Do mieści się w Galerii Katowickiej, wejście od pl. Szewczyka.

Do nowej karty wskoczyły też sezonowe herbaty, czyli mieszanki przygotowane specjalnie pod daną porę roku. Obecnie będą to np. zielona z truskawkami w szampanie czy zielona z trawą cytrynową, porzeczkami i jabłkami. Natomiast w karcie z alkoholami pojawiło się Kirei Umeschu – wino z japońskich śliwek ume z dodatkiem kolagenu, słodsze od choya, z wyczuwalną nutą jabłka oraz dwie musujące sake – słodka, owocowa Sparkling Sake i Sake Takara Mio – wytrwna, orzeźwiająca. A dla wielbicieli whisky – 16-letnia szkocka Lagavulin z destylarni na wyspie Islay.

Sushi Do, Galeria Katowicka, wejście od strony pl. Szewczyka, pn.-czw. 11-21, pt.-sb. 11-22, nd. 11-21, płatność: gotówką/kartą, szukajcie Sushi Do Katowice na FB i Instagramie.

Komentarze