Katowice: Nowa Restauracja Sauté – steki, lucjan czerwony, gofr
Uwaga! Restauracja została zamknięta.
Restauracja Sauté działa od grudnia. Pod znanym katowiczanom adresem, przy Mielęckiego 6, w miejscu dawnego Prosecco Bistro&Wine Bar. Wnętrze nie przeszło rewolucyjnych zmiany, ale poza tym wszystko jest nowe – właściciele, szef kuchni i menu.
Właściciele Restauracji Sauté mają w Katowicach już dwa lokale: Restaurację Tramontana z kuchnią śródziemnomorską oraz Bistro w Bibliotece. Marzyli jednak jeszcze o restauracji z nowoczesną kuchnią z wyższej półki, opartą na świetnej jakości produktach.
Stąd w Restauracji Sauté lodówka do sezonowania mięsa na sucho, w której dojrzewa ono przez okres 21-25 dni. Dzięki temu mięso osiąga najlepszą jakość, staje się kruche, pełne smaku. W menu lokalu znajdują się również ośmiornica, lucjan czerwony czy zębacz. Kuchni Sauté udanie szefuje Paweł Rosołowski.
Ale zacznijmy od przystawek… Od ośmiornicy – podawanej z gnocchi z borowikiem, chorizo i groszkiem cukrowym. Jak się dowiadujemy, ta ośmiornica ma już swoich fanów, a spore rozmiary dania sprawiają, że jest zamawiana jako danie główne.
Bardzo ciekawą daniem jest gofr z mascarpone i awokado, słonecznikiem, rzodkiewką, rukolą i pomidorem. Ciasto na gofry zostało wzbogacone ziołami i warzywami. Dodatki, które znajdują się na górze gofra sprawiają, że danie staje się propozycją, która zainteresuje również gości gustujących w kuchni wegetariańskiej.
Zupa rybna w Restauracji Sauté powstaje na bazie homara, a znajdziecie w niej również krewetkę, kalmara, ośmiornicę, małża, rybę – wszystko bardzo dobrej jakości, a zupa jest znakomita. Zjedzona z pieczywem plus kieliszek dobrego wina wystarcza za pyszny lunch.
Wróćmy do gofra. Znajdziemy go również w daniu głównym, jako towarzysza steka z antrykotu (sezonowany), pieczonych warzyw, sałaty rzymskiej i boczniak. Ciekawe alternatywa dla frytek i ziemniaków w każdej innej postaci.
Oprócz steka z antrykotu w menu Restauracji Sauté znajdziemy również steki T-Bone, z rostbefu i polędwicy wołowej. Podawane są z sosami lub masłem smakowym. Do wyboru: ciepły demi glace z zielonym pieprzem lub demi glace z porto i balsamico, zimny i słodko-ostry chipotle z pomarańczą oraz masło z anchois, czosnkiem, świeżymi ziołami.
Dania główne mięsne Sauté to również kurczak zagrodowy z sosem kurkowym, pierś kacza sous-vide czy policzki wieprzowe z sosem z pieczonej cebuli, puree z selera, białej czekolady i pak choi.
Dania rybne mają w Sauté silną reprezentację w postaci lucjana czerwonego i zębacza – ryb znakomitych i wciąż rzadko spotykanych w restauracjach. Zębacz podawany jest w Sauté z sosem z pieczonego pomidora z jarzębiną, risotto ze szpinakiem, marynowanym fenkułem i czarnym sezamem. Zaś lucjan czerwony z palonym masłem pomarańczowym, czarnym ryżem, jarmużem i ratatouille.
Na chłodne dni, których jeszcze przed nami niemało, świetne będzie gnocchi nadziewane ricottą i szpinakiem, podawane z gruszką, orzechami włoskimi i serem. Co ciekawe intensywnie fioletowy sos to właśnie zasługa orzechów włoskich.
Na miłośników sałat czekają dwie propozycje – sałata z kozim serem, orzechem laskowym, maliną lub sałata z łososiem gravlax, borówką i ogórkiem zielonym.
Dotarliśmy do deserów, a wśród nich bardzo lubianego przez gości Sauté parfait chałwowego z białą czekoladą, kawiorem z czarnej porzeczki i jadalną ziemią. Jest też coś dla wielbicieli bezy – beza z mascarpone i owocami sezonowymi.
Wybierając się do Sauté warto zamówić włoską herbatę Coccole. Do wyboru jest wiele kompozycji herbacianych m.in. Lovely Spring z kwiatem jaśminu i skórką pomarańczy czy Eastern Blow z prażonym ryżem i pąkami róży. Do deserów pasować będzie również kawa Lavazza. W Restauracji Sauté nie mogło zabraknąć win. W karcie królują wina z różnych regionów m.in. hiszpańskie, włoskie i Prosecco Valdo, w tym wyjątkowe Prosecco Rose.
Od stycznia Restauracja Sauté w dni powszednie serwuje też dwudaniowe lunche. Dania nie odstają od głównego menu. Dotychczas były to np. risotto z kurczakiem, kalmarem i groszkiem, tagliatelle ze szpinakiem, serem pleśniowym i małżami czy polędwiczka wieprzowa sous vide z sosem z zielonego pieprzu, ziemniakami i kalafiorem romanesco.
Luty 2017 r.
Restauracja Saute
Mielęckiego 6, Katowice
czynne: pon. 13-21, wt.-czw. 13-22, pt.-sob. 13-00, nd. 13-21
profil Sauté na Facebooku [kliknij tutaj]
Kategorie
KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE / Nowe miejsce / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / KUCHNIA / Śródziemnomorska / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze