Katowice: Nowa restauracja La Tavola na Osiedlu Bażantowo. Co tu zjemy i za ile

Ostatnio na południu Katowic widać coraz większe ożywienie gastronomiczne:-) W samym nowym budynku CUBE na Osiedlu Bażantowo powstały dwie restauracje, sushi bar i kawiarnia. Jedną z tych restauracji jest włoska ristorante i pizzeria La Tavola („Stół”). Lokal działa od połowy października 2017 r., znajduje się na parterze, na rogu budynku. Dzięki temu 3/4 jej ścian to okna, przez które widać świat – na zewnątrz, i w środku restauracji:-) Dodatkowo przed wejściem jest spore zadaszenie, gdzie nawet można zaparkować auto (świetna opcja dla rodzin z małymi dziećmi). W ogóle goście La Tavoli mogą korzystać z dużego parkingu tuż przed lokalem.

Katowice: Restauracja La Tavola

La Tavola ma włoskiego szefa kuchni – Carlo Bognolo, Włocha z okolic Veneto i polskiego zastępcę szefa kuchni – Michała Byrczka, i choć widać, że powstała dużym nakładem środków, to ceny ma – jak na Katowice – rozsądne. W menu, oprócz pizzy, są też klasyki włoskiej kuchni – carpaccio z wołowiny, risotto, rozmaite pasty, gnocchi własnej produkcji, sporo dań z owocami morza i wegetariańskich. Oprócz restauracji, znajdują się tu też włoskie delikatesy, których asortyment będzie ciągle się powiększać.

Katowice: Restauracja La Tavola

Lokal jest przestronny, to właściwie jedno pomieszczenie, z salą, barem, delikatesami i otwartą na salę kuchnią. Można podejść i zobaczyć, jak i z czego kucharze przygotowują nasze potrawy. La Tavola ma też kącik dla dzieci przy oknie i dziecięce krzesełka do dyspozycji rodziców. W tej restauracji nie uświadczysz obrusów w biało-czerwoną kratkę i kiczowatych, acz uroczych ozdób na ścianach. Restauracja jest urządzona w nowoczesnym stylu (beton i industrialne elementy wyposażenia), przełamanym ciepłem drewnianej podłogi i wykonanych z litego dębu stołów.

Katowice: Restauracja La Tavola

Można tu usiąść przy dużym wspólnym stole, albo przy 2- lub 4-osobowych stołach, na wysokich stołkach przy barze, albo – jeśli ktoś chce tylko wstąpić na kawę i ciacho – na kanapie, przy niskim stoliku. W sumie jest tu około 45 miejsc siedzących. Nawet gdy restauracja jest pełna (a zdarza się to często w weekendy, zalecamy rezerwację stolików!), jest tu zaskakująco cicho. No, może nie cicho, ale otacza nas przyjemny, cichy gwar. To zasługa specjalnego akustycznego sufitu, który pochłania dźwięki tak, że nie słychać, o czym dyskutują goście ze stolika obok – chyba, że jest to gorąca dyskusja polityczna;-))

Katowice: Restauracja La Tavola

W La Tavola zjemy zarówno śniadanie w stylu włoskim (od 10.00 do 12.00), jak i obiad (regularna kuchnia działa od 12.00), czy kolację. Menu restauracji nie jest bardzo krótkie, ale i nie zbyt rozbudowane, więc nie ma problemu ze zbyt małym wyborem, ani ze zbyt dużym:-) W menu są oznaczone potrawy z superfoods, bezglutenowe oraz wege. Wśród przystawek (6), warto zwrócić uwagę na mus z dorsza z polentą (28 zł), jedno z popisowych dań Carla Bognolo. Są tu oczywiście deski włoskich serów i wędlin (po 30 zł) i carpaccio wołowe (29 zł).

Katowice: Restauracja La Tavola

Sałatki (3) kosztują 20 lub 26 zł (droższa jest m.in. z krewetkami). Z zup próbowaliśmy esencjonalnej, pysznej zupy rybnej „z wkładką” z owoców morza (29 zł) – must have dla wielbicieli frutti di mare. Można też zamówić krem z dyni (12 zł) lub zupę pomidorową (9 zł). Są tu trzy rodzaje risotto – z owocami morza (28 zł), z dynią i kiełbaską salsiccia (25 zł) lub risotto po piemoncku z parmezanem i masłem (18 zł). Plus robione na miejscu (oprócz spaghetti) makarony – tagiatelle bolognese (22 zł), papardelle z grzybami leśnymi (26 zł), tagiolini w warzywami saute (20 zł). Spaghetti frutti di mare kosztuje 35 zł. Plus dwie odsłony gnocchi własnej produkcji – 20 lub 22 zł.

Katowice: Restauracja La Tavola

Dania główne dzielą się na mięsne (5) i rybne (2). Z tych pierwszych warto zwrócić uwagę na kotlet wieprzowy z kością z rasy Mangalica z kapustą włoską, cebulą, puree z ziemniaka i boczkiem (32 zł) lub wędzoną burratinę, z polentą, ziarnami sezamu i pudrem z jarmużu (25 zł). Z ryb warto skosztować solę młynarza (czyli z czarną skórą), podawaną z duszonym szpinakiem (44 zł).

Katowice: Restauracja La Tavola

No i pizza! Dostępna tu w 12 odsłonach (od 18 do 35 zł), robiona przez pizzaiolo, w stylu włoskim oczywiście, na cienkim, smacznym cieście. My spróbowaliśmy pizzy Fiocco di Sauris (33 zł), której nigdzie indziej w Katowicach nie zjemy. To pizza m.in. fiocco di sauris (delikatna szynka wieprzowa podwędzana w dymie bukowym) z buffalą, pesto i… pomarańczą,

Katowice: Restauracja La Tavola. Pizza Fiocco di Sauris (33 zł).

Z czterech pozycji deserów warto spróbować tiramisu nie z amaretto jak wszędzie, ale z winem Marsala (19 zł) albo salami czekoladowego z bitą śmietaną (14 zł). Do picia polecamy włoskie soczki Yoga (14 zł, bardzo smakują dzieciom), kawę Bianco (też bezkofeinową (od 5 zł za espresso) albo wodę Eko (8 zł karafka), czyli wodę z kranu, dodatkowo oczyszczaną w restauracji.

Listopad 2017 r.

Restauracja La Tavola,

Katowice, ul. Bażantów 6/3,

czynne: codziennie od 10.00 do 22.00

Profil Restauracji La Tavola na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

Komentarze