Katowice: Nowa hiszpańska restauracja Albenca na Osiedlu Bażantowo

W nowym budynku CUBE na osiedlu Bażantowo w Katowicach powstały dwie restauracje, jedna z nich to hiszpańska Albenca, w której szefem kuchni (i zarazem współwłaścicielem) jest Hiszpan mieszkający na stałe w Katowicach – Juan Barrena Carvajal, pochodzący z regionu Estremadura. Od nazwiska jego babci (Adela Garcia Albenca) pochodzi nazwa restauracji. Co ciekawe, Juan z wykształcenia jest muzykiem (gra na skrzypcach), ale pracował już w gastronomii. Na Śląsku zatrzymała go miłość do pewnej wiolonczelistki:-)

W menu są potrawy z różnych regionów Hiszpanii, od Andaluzji po Kraj Basków, w tym dania z przepisów babci Juana. To raj dla wielbicieli owoców morza, ale też restauracja dla tych, którzy zakochali się w hiszpańskiej kuchni na wakacjach i chcą wrócić do tych smaków.

Katowice: Restauracja Albenca

Albenca znajduje się w tylnej części budynku CUBE, nie jest bezpośrednio przy ul. Bażantów, więc kierujcie się na drugą stronę budynku (w środku jest przejście). Albenca jest nieduża, ma około 40 miejsc siedzących, więc jeśli wybieracie się tu w weekend, najlepiej wcześniej zarezerwować stolik.

Restauracja jest urządzona ze smakiem, prosto, ale z kolorowym dodatkiem w postaci barwnej tkaniny inspirowanej hiszpańskim designem, którą obita jest ciągnąca się przez całą ścianę kanapa, ale też stoliczki w kąciku dla dzieci. Autorką projektu wnętrza jest Anna Wawrzyniak.

Katowice: Restauracja Albenca

Goście często wybierają miejsca na kanapie albo tuż przy oknie, z widokiem na ulicę oraz na bar i półotwartą kuchnię. Z tych stolików widać też ścianę z przepisami babci Juana, które – oprawione w małe ramki – tworzą oryginalną galerię. Jeśli ktoś zna hiszpański i potrafi odczytać ręczne pismo, to może się zabawić w odszyfrowywanie receptur babci Adeli.

Katowice: Restauracja Albenca

Albenca ma jeden z najładniejszych kącików dla dzieci, jakie spotkaliśmy w restauracji. Zamiast plastikowych mebli z IKEA, stoją tu niski stolik w kształcie nerki oraz krzesełka, obite kolorową tkaniną. Co ciekawe, to są oryginalne meble z lat 60., starannie odrestaurowane. Podobnie rzecz się ma z wysokimi krzesełkami dla dzieci – to też meblowe zabytki:-)

W ogóle Albenca jest pełna smaczków, zwróćcie uwagę np. na sukienki kelnerek, a konkretnie na ich plecy…

Katowice: Restauracja Albenca

Restauracja została otwarta w listopadzie 2017 r., ale już na początku grudnia zmieniono menu, dostosowując je nieco do smaku i upodobań Polaków. W Albence można zjeść lunch (w dni robocze w godz. 12.00-16.00, codziennie inny zestaw zupa i drugie danie za 19 zł), obiad czy kolację z tapasami. Plus do tego w weekendy wkładka do menu z owocami morza oraz szeroki wybór win z Hiszpanii.

Katowice: Restauracja Albenca. Kucharze. Od lewej: Daniel Bensz, Juan Barrena Carvajal (szef kuchni) i Arkadiusz Kamiński

My polecamy oczywiście spróbować tapas, czyli tego, z czego słynie kuchnia hiszpańska. Małe przekąski w ofercie Albenki to m.in. hiszpański omlet z emulsją z oliwy i czosnku (14 zł), krewetki w oliwie i czosnku (27 zł), chleb kataloński z pomidorem i Jamon Iberico, czyli szynką hiszpańską (17 zł), krokieciki z Jamon Iberico i beszamelem (6 zł sztuka), sery hiszpańskie (21 zł), wędliny hiszpańskie (25 zł)

Katowice: Restauracja Albenca. Starter – pieczone na miejscu pieczywo i oliwa

Katowice: Restauracja Albenca. Tapas. Od góry – chleb kataloński z pomidorem i Jamon Iberico, krokieciki z Jamon Ibrerico i hiszpański omlet

Katowice: Restauracja Albenca. Krokieciki z Jamon Iberico i beszamelem (6 zł sztuka)

Albenca to świetne miejsce dla osób lubiących owoce morza, bo co tydzień przed weekendem są tu dostarczane świeże frutti di mare i z nich jest komponowana weekendowa wkładka do menu. Liczba porcji poszczególnych dań jest ograniczona, więc w niedzielę po południu zdarza się, że niektóre pozycje są już „wyjedzone”. Gdy my byliśmy w Albence, we wkładce były np. tatar z tuńczyka (21 zł), mule w sosie pomidorowym z chorizo (35 zł), mule w białym winie z pieczywem (35 zł), stek z tuńczyka (49 zł), sałatka z ośmiornicy&vongole (28 zł) czy paella de marisco (dla 6 osób, 260 zł).

Katowice: Restauracja Albenca. Tatar z tuńczyka (21 zł) – weekendowe menu z owocami morza

Jeśli chodzi o paellę, to w menu Albenki występuje tylko odmiana z owocami morza. Jeśli nie ma jej we wkładce, to i tak jest – w regularnym menu, ale jest dostępna tylko w weekendy. Porcja dla 4 osób kosztuje 180 zł, a dla 6 osób – 260 zł.

W restauracji na Bażantowie zjemy też dwie zupy – krem z kukurydzy z dodatkiem chorizo (18 zł) i bulion wołowy z pierożkami (16 zł) oraz dwie sałatki – z owocami morza z sosem z białego wina (29 zł) i z serem kozim, gruszką, melonem i kremowym vinegrette (26 zł).

Jeśli chodzi o dania główne, to w zimowym menu mamy i stek z polędwicy – z salsą hiszpańską, fondant ziemniaczanym, warzywami w tempurze, demi z zielonym pieprzem (68 zł), i schab nadziewany serem i szynką serrano, podawany z cieciorką i warzywami (34 zł), i kurczaka w pikantnej marynacie chilindron z risotto (32 zł). Są też skoki z królika z dzikimi grzybami empanadillas de espinaca, czyli pierożkami ze szpinakiem (41 zł) czy labraks w sosie salsa verde z puree z batata (35 zł).

Katowice: Restauracja Albenca. Dorada (35 zł) – danie z weekendowej wkładki z owocami morza

Z deserów polecamy wino;-) Bo kieliszek świetnego wina domowego z Navarry kosztuje tu 9 zł i żal nie spróbować. A jeśli koniecznie musicie zjeść coś słodkiego na koniec, to warto spróbować hiszpańskiej wersji creme brulle, która właściwie była prototypem dla francuskiego słynnego deseru. Crema catalana kosztuje 12 zł i smakuje nieco inaczej niż creme brulle, choć wygląda tak samo.

Katowice: Restauracja Albenca

W Albence odbywają się też muzyczne kolacje, wieczory z winem z panią sommelier Aleksandrą Mączewską, która zajmująco opowiada o hiszpańskich winach (w cenie są też tapasy) czy inne tego typu imprezy. Warto obserwować profil Albenki na Facebooku, gdzie informacje o specjalnych wydarzeniach są serwowane na bieżąco.

Grudzień 2017 r.

Restauracja Albenca,

Katowice, ul. Bażantów 6b/1

czynne: pon.-sob. 12.00-22.00, niedz. 12.00-21.00,

płatność kartą: tak, krzesełka dla dzieci: tak, kącik dla dzieci: tak,

Uwaga. Do stolików 8-osobowych i większych restauracja dolicza 12,5 proc. serwisu.

Strona internetowa restauracji Albenca [KLIKNIJ TUTAJ]

Profil restauracji Albenca na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

 

Komentarze