Katowice: NaszeBao – nowy lokal to pierwszy bao-bar w mieście

W oficynie kamienicy przy Sienkiewicza 27 w połowie września otworzył się bao-bar NaszeBao. Zjecie tam kilka rodzajów bao, azjatyckie zupy i makaron, sajgonki, a na słodko codziennie inne wypieki.

dsc_8865

Półotwarta kuchnia w NaszeBao sprawia, że możemy oglądać pracę kucharzy.

NaszeBao to niewielki lokal z czterema stolikami i przeszkleniem na kuchnię. W kuchni rządzą Adam, który ma 20 lat doświadczenia w piekarniach i cukierniach oraz Rafał, który przez 15 lat pracował z kuchnią azjatycką. W tej kuchni od zera powstają puchate bao, słynne już cynamonki, chrupkie sajgonki i inne azjatyckie dania.

dsc_8856

Załoga NaszeBao – od prawej: właściciele Klaudia i Jacek oraz kucharze Adam i Rafał.

Za barem spotkacie Klaudię i Jacka, właścicieli NaszeBao. Na początku mieli pomysł na food trucka, potem na stacjonarny lokal, który zaopatrywał będzie również food trucka. Teraz gdy ruszył bao-bar, przyjdzie czas na food trucki. W niedalekiej przyszłości NaszeBao będzie można zjeść nie tylko przy Sienkiewicza 27, ale również z trzech wozów w stylu retro.

img_20160918_153306

Bao z boczkiem pieczonym w glazurze z sosami sriracha i hoisin, rzodkwią i limonką w NaszeBao w Katowicach.

Od niedawna bao – bułeczki o chińskim rodowodzie, z pysznymi dodatkami – można zjeść w Katowicach w restauracji Sushi Do, ale NaszeBao jest pierwszym lokalem w mieście, gdzie serwuje się bao w kilku odsłonach. Podstawa to bao z policzkami wieprzowymi, kimchi, sosem hoisin, roszponką i sosem ostrygowo-pikantnym oraz z boczkiem pieczonym w glazurze z sosami sriracha i hoisin, rzodkwią i limonką. Ostatnio do menu wskoczyło np. barwione buraczkiem bao rossa  z szarpaną wieprzowiną, chrustem z batata, sosem ostrygowym pikantnym, sałatą lollo rosso, wykończone szczypiorem, orzeszkami i kawałkiem truskawki. Bao kosztują od 10 do 14 zł.

img_20160918_152825

Bao z policzkami wieprzowymi, kim chi, sosem hoisin, roszponką oraz sosem ostrygowo-pikantnym w NaszeBao w Katowicach.

Bułeczki bao powstają od podstaw w kuchni NaszeBao. Na ciasto składają się m.in. mąka pszenna, drożdże, mleko i masło. Ostatnio załoga eksperymentuje, wzbogacając ciasto o dodatki np. buraczka. Na miejscu wyrabiane jest również kimchi – kapusta kiszona po koreańsku oraz większość z sosów.

img_20160918_153932

Zupa pho w NaszeBao w Katowicach.

Do tego codziennie w menu znajduje się zupa np. pho 13 zł, sajgonki 12 zł i ryż z tajskim omletem, kurą i warzywami 15 zł. Menu będzie ulegać zmianom. I tak sajgonki wkrótce zostaną zastąpione przez kalmary w panierce z panko, zamiast ryżu z omletem do menu wskoczy pad thai. W menu zawsze ma być dostępne jedno danie wegetariańskie.

img_20160918_162539

Sajgonki z sosem na bazie ananasa i chilli w NaszeBao w Katowicach.

Codziennie w NaszeBao znajdziecie świeże wypieki. Cynamonki Adama mają już swoich fanów.

img_20160918_162754

W NaszeBao codziennie dostępne są świeże wypieki.

Dlatego właściciele NaszeBao planują wprowadzenie śniadań. Już teraz do posiłków napijecie się Johna Lemona 6,5 zł, wody 3,5 zł oraz lemoniad własnej roboty na ciepło i zimno.

img_20160918_152132

W NaszeBao na gości czekają cztery stoliki i ogródek.

Wrzesień 2016 r.

NaszeBao,
Sienkiewicza 27, Katowice
czynne: pon.-czw. 13 – 21:15, piąt.-niedz. 13- 22
płatność: gotówką, kartą
profil restauracji na Facebook [kliknij tutaj]

Komentarze