Katowice: Manifest Street Food – nowy lokal z zapiekankami przy Mariackiej

Na użytek opisania menu nowego lokalu przy Mariackiej – Manifest Street Food – musieliśmy stworzyć nowe pojęcie: ”zapiekanki rzemieślnicze”. Bo jak inaczej nazwać zapiekanki, których smaki komponuje szef kuchni i na których można znaleźć takie składniki jak curry z buraka, konfiturę z czerwonej cebuli, chutney z bakłażana oraz mięso przygotowywane metodą sous vide?

Manifest Street Food w Katowicach.

Za konceptem stoi Adrian Feliks, znany szef kuchni, uczestnik Top Chef Polska i właściciel studia kulinarnego Spoon. Stworzył zapiekankowe menu, przygotowuje wszystkie składniki i sosy. Można go więc nazwać kreatorem smaków Manifestu. Skąd pomysł na takie zapiekanki?

– Chciałem pokazać, że zapiekanki – nasz polski fast food – może być pyszny i może być wartościowym daniem – mówi nam Adrian Feliks.

Rozumiemy to tak, że skoro pizza jest de facto kawałkiem ciasta/pieczywa z dobrymi składnikami na górze – podobnie można myśleć o zapiekankach, które powtarzają ten układ pieczywo/składniki.

Manifest Street Food w Katowicach – jak ugryźć zapiekankę?

Jak ugryźć zapiekanki w Manifeście? Gość wybiera rozmiar zapiekanki L (20 cm) – XL (33 cm), rodzaj bułki: pszenna lub pełnoziarnista, sosy: pesto i pomidorowy, a potem składniki. Propozycji jest dziesięć, jedenasta to sezonowa propozycja – Szef kuchni poleca. Do każdej zapiekanki dodawane są kiełki lub rukola. Sosy do zapiekanek i do frytek do wyboru to czosnkowy/ziołowy/pesto/majonez/ketchup/BBQ/curry/ostry.

Zapiekanka Czerwony Zbój – curry z buraka/pieczarka/cebula/wędzony ser – w Manifest Street Food w Katowicach.

Wśród propozycji smakowych są np. Hannibal z wieprzowiną, konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem wędzony, ogórkiem kiszonym i serem; Łapa Wieprza rwane golonko, ogórek kiszony, konfitura z czerwonej cebuli, serem albo Czerwony Zbój curry z buraka, pieczarka, cebula, wędzony ser. Jak podkreślają właściciele wszystkie mięsa do zapiekanek – oprócz mielonego – przygotowywane są metodą sous vide. Zapiekanki mają spore rozmiary, a zacna treść sprawia, że naprawdę są pożywne. Ceny mieszą się w przedziale: 9,5-19 zł.

Zapiekanka Hannibal – wieprz/konfitura z czerwonej cebuli/ogórek kiszony/boczek wędzony – w Manifest Street Food w Katowicach.

W menu znajdują się również sałatki: Fiesta z łososiem, Kuglarz z piersią kurczaka i Festival z fetą, orzechami i sałatą. Codzienne jest też zupa – w atrakcyjnej cenie 5 zł. Do zapiekanek albo osobno można chwycić frytki. Frytki doprawione są specjalną przygotowaną przez Adriana Feliksa przyprawą. Serwowane są w dwóch porcjach: Zakąska (małe) 5,5 zł i Wyżerka (duże) 9 zł.

Frytki w Manifest Street Food w Katowicach.

W Manifest Street Food napijecie się napój herbaciany na bazie grzybka japońskiego – kombucha 8,5 zł, bardzo ciekawego gazowanego Bryza Marakuja 7,5 zł, kraftowego piwa Pinta 7,9-9,8 zł oraz kawy (espresso 5 zł, latte 6,5 zł) i herbaty 4 zł.

Aperol Spritz w Manifest Street Food w Katowicach.

Nie sposób nie wspomnieć o prosecco. W Manifeście serwują lane prosecco 150 ml za 9,9 zł oraz najsłynniejszego drinka z prosecco – Aperol Spritz 13,5 zł.

Manifest Street Food znajdziecie przy Mariackiej 33.

Jeszcze kilka słów o samym lokalu. W sympatycznym, komfortowym wnętrzu znajdują się 24 miejsca przy stolikach. Uwagę skupia niesamowita ściana z chrobotka reniferowego. Warto ją zobaczyć z bliska 🙂

Ściana z przepięknego chrobotka reniferowego w Manifest Street Food.

Maj 2017 r.

Manifest Street Food
Mariacka 33, Katowice
Czynne: pon.-czw, niedz. 12-23, pt.-sob. 12-02
Profil lokalu na Facebook [kliknij tutaj]

Komentarze

  • panewnicki:

    Równie apetyczne, pyszne i nie zlożone tylko z banalnego sera, pieczarek i salami zapiekanki serwowane są w lokalu na dworcu w Mikołowie. Miejsce ma pecha, że nie jest tak medialne jak Mariacka.

  • POLI33:

    Bardzo ładny wystrój. Aż chce się wejść.