Katowice: Lodowato – pracownia lodów tradycyjnych

Otworzyli pod koniec maja i już mają stałych – a raczej uzależnionych – klientów. Uzależniają od dużych porcji, takich smakowych petard jak malina z rozmarynem i pozytywnej atmosfery. Lodowato – Pracownię Lodów Tradycyjnych przy Dworcowej 15 wypatrzycie z daleka po kolejce wielbicieli.

DSC_5756

Codziennie w Lodowato czekają klasyki i kilka propozycji smakowych nowości.

Lodowato to dzieło tyszan Pawła, Tomka i Bartka z rodzinami. Powstało, bo sami chętnie jedli lody tradycyjne w trakcie podróży i chcieli, by takie miejsce było i w Katowicach. Lodowato zajęło niewielki lokal przy Dworcowej, blisko Galerii Katowickiej i Rynku, po drodze na Mariacką.

DSC_5776

Lodowato do wspólne dzieło tyszan Pawła, Tomka i Bartka. Na zdjęciu małżeństwo Dominika i Paweł.

Lokal jest czynny przez siedem dni w tygodniu. Start o godz. 9 i co ciekawe, od razu w Lodowato pojawiają się klienci. Wśród nich ci, którzy zmierzają do pracy czy na uczelnie albo… wyskakują z okolicznych biur i urzędów po lody na drugie śniadanie. Pożywne, prawdziwe lody w solidnej porcji naszym zdaniem naprawdę mogą zastąpić drugie śniadanie czy lunch.

DSC_5787

W Lodowato lody nakładają szpatułką, od serca.

Lody z Lodowato wytwarzane są na miejscu. Jak wyjaśnia nam Dominika, żona Pawła, lody mleczne składają się z mleka, 33-procentowej śmietany, dwóch rodzajów cukrów i dodatków, które wyznaczają smak. Skład sorbety to minimum 50 proc. owoców, woda i dwa rodzaje cukrów.

– Stawiamy na dobre półprodukty. Mleko i śmietana pochodzą z lokalnej mleczarni, owoce – oprócz tych egzotycznych – z Polski, wafelki również od polskiego producenta – mówi nam Paweł, współwłaściciel Lodowato.

DSC_5765

Lodowato – tuż pod otwarciu. Jedna z niewielu chwil, gdzie nie widać kolejki.

Codziennie na facebookowym profilu Lodowato pojawia się rozpiska smaków. W ofercie zawsze znajdują się klasyki – śmietanka, czekolada, truskawka oraz kilka ”odjechanych” smaków lodów i sorbetów. Absolutnym hitem pierwszych dni działalności wytwórni lodów przy Dworcowej były lody malina z rozmarynem, ale klienci zachwycali się też tiramisu z czarną porzeczką, oreo czy knoppersem.

– Mamy już sporo gości, którzy przychodzą codziennie. Oni najchętniej testują nowe smaki. Standardowe zamówienia to raczej jeden klasyk (śmietanka, czekolada, truskawka) i jeden smak z nowości. Na razie wykorzystaliśmy jakieś 5 proc. z naszych pomysłów na smaki – śmieje się Dominika, żona Pawła.

IMG_20160601_093859

Wafelek słodki czy mniej słodki?

Lody serwowane są w papierowym kubeczku lub w wafelkach – mniej słodkim i słodszym, karbowanym. Można również wziąć lody na wynos w opakowaniach półlitrowym 27 zł i litrowym 49 zł. Jedna porcja nakładana szpatułką ma co najmniej 60 g.

– Ludzie są pozytywnie zaskoczeni, że jest to solidna porcja, a nie niewielka gałka z gałkownicy. Ale o to nam właśnie chodziło. Miało być jak we Włoszech – obłędne smaki i porcje od serca – mówi Dominika.

DSC_5757

W Lodowato można się również napić dobre kawy. Być może wkrótce pojawią się napoje na bazie kawy i lodów…

W Lodowato możecie również napić się kawy 7 zł, wody 3,5 zł i John Lemon 7 zł. Ceny lodów to: jedna porcja – 3, 5 zł, dwie 6,5 zł, trzy 9 zł.

Czerwiec 2016 r. 

Lodowato,
Katowice, ul. Dworcowa 15,
czynne pon.-niedz. 9-21,
płatność kartą: tak
Profil Lodowato na Facebook [kliknij tutaj]

 

 

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.