Katowice: Kolacja w otoczeniu 7 tys. butelek wina? Tak, w Monopolu

Najprzyjemniejsze w tworzeniu Silesia Smakuje jest… odkrywanie takich niezwykłych miejsc jak VIP ROOM Vinoteka w pięciogwiazdkowym Hotelu Monopol. Gdy usłyszeliśmy, że w hotelu można zjeść kolację w kameralnym wnętrzu w otoczeniu 7 tysięcy butelek win, zaniemówiliśmy z wrażenia.

Mieszkańcom naszego regionu Hotel Monopol znany jest głównie z relacji pobytów gwiazd, artystów, polityków i wielkich wydarzeń takich jak Europejski Kongres Gospodarczy. Od lat podziw budzi renowacja hotelu, jaką wykonała rodzina Likusów, właścicieli Monopolu.

Odwołuje się ona do okresu największej prosperity Monopolu, który przypadł na lata międzywojenne XX w. Hotel ma 108 pokoi, a największe wrażenie robi przykryty szklanym dachem dziedziniec wielkiej kamienicy, w której znajduje się hotel. W otoczeniu ceglanych murów pod niezwykłą stalowo-szklaną konstrukcją, która pozwala gościom oglądać niebo nad Katowicami, mieści się Ristorante Cristallo.

Cristallo

Ristorante Cristallo.

Oferuje ona kuchnię włoską, opartą na sezonowych produktach i włoskich delikatesach oraz bogaty wybór włoskich win – win, które od początku istnienia hotelu można było kupić również w hotelowej Vinotece.

Wchodziło się do niej z hotelowego pasażu od strony ul. Dyrekcyjnej. Vinoteka radziła sobie nieźle, ale Dariusz Ziemiański, manager restauracji uważał, że można jeszcze lepiej wykorzystać jej potencjał. Zlikwidował drzwi, którymi klienci wchodzili do Vinoteki z pasażu, ścianę zabudował półkami na wina i udostępnił wejście do powstałego wnętrza od strony restauracji.

DSC08711

VIP ROOM Vinoteka.

W ten sposób powstało kameralne pomieszczenie, w którym standardowo znajdują się stół nakryty na cztery osoby oraz cztery klubowe fotele i stolik kawowy. Przy tej aranżacji goście, przed i po posiłku, mogą odpocząć w wygodnych fotelach, degustując wino. Aranżację można szybko dostosować do potrzeb gości. Maksymalnie we wnętrzu można zorganizować przyjęcie dla 14 osób.

W VIP ROOM Vinoteka Monopol obowiązuje menu z hotelowego bistro oraz Restauracji Cristallo, których autorem jest szef kuchni Mariusz Kotkowski. Jednak najczęściej serwowane jest tam indywidualnie przygotowywane menu degustacyjne ze starannie dobranymi do poszczególnych dań winami.

 

DSC08703

Kolacja przy stole, a w klubowych fotelach relaks i delektowanie się winem.

Wnętrze jest przytulne, panuje w nim przyjemny półmrok, a regały z tysiącami butelek tworzą niezwykłą atmosferę. Jak zapewnia Dariusz Ziemiański nie tylko do degustowania wina, bo często osoba, która organizuje kolację/przyjęcie na finał spotkania wybiera wina i ofiarowuje je swoim gościom w prezencie.

Co znajdziemy na półkach winiarni? Dominują na nich wina włoskie – stanowią 65 proc. oferty. Są to wina z różnych regionów Włoch: od północnego Veneto po południową Sycylię. Ok. 25 proc. to wina francuskie, 10 proc. wina austriackie, hiszpańskie. Warto podkreślić, że oferta win to import własny rodziny Likusów. Właściciele hoteli chcieli mieć bezpośredni wpływ nie tylko na to, jakie wina zaoferują swoim gościom, ale również na przechowywanie i transport wina oraz ceny. W przypadku kolacji w VIP Room za wina zapłacimy od kilkudziesięciu złotych za butelkę

 Z VIP ROOM Vintoeka chętnie korzystają biznesmeni, politycy, gwiazdy – osoby, które chcą zjeść w bardzo dobrej restauracji, ale niekoniecznie wśród innych gości. Szukają intymności, dyskrecji, swobodnej atmosfery i możliwości zjedzenia posiłku w ścisłym gronie. Dariusz Ziemiański zapewnia jednak, że nazwa VIP ROOM Vinoteka nie oznacza, że miejsce jest dostępne wyłącznie dla VIP-ów. By je zarezerwować, wystarczy telefon do hotelu. Rezerwacja jest bezpłatna. Naszym zdaniem jest to idealne miejsce na biznesowe spotkanie z kontrahentami, na romantyczną kolację zaręczynową, również na spotkania z rodziną czy znajomymi – jeśli chcemy ich ugościć w wyjątkowy sposób.

DSC08710

W Vinotece można kupić wino korzystając z fachowej podpowiedzi managera restauracji lub kelnera.

Warto dodać że VIP ROOM Vinoteka to również miejsce, w którym może dokonać zakupu wybranych win po specjalnych cenach detalicznych. Wystarczy udać się do baru Monopol i zgłosić się do kelnera. który zawsze chętnie pomoże w dokonaniu wyboru wina. Również Dariusz Ziemiański, manager restauracji chętnie pomoże w dokonaniu wyboru – wystarczy do hotelu i można dokonać zakupu zarówno dobrego toskańskiego Chianti, Langhe czy Brunello na miły wieczór lub Amarone z 1964 r. na bardzo specjalną okazję.

Hotel Monopol,

Katowice, Dworcowa 5,

www.monopolkatowice.hotel.com.pl

 

 

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.