Katowice: Kaktusy – nowy koncept kulinarny przy deptaku Dworcowa

Kaktusy Kato Koncept Kulinarny to połączenie kawiarni, baru i restauracji. Koncept otworzył się w połowie grudnia ubiegłego roku wraz z rozbudowanym Hotelem Diament Plaza Katowice przy ulicy Dworcowej, która również przechodzi metamorfozę zamieniając się w elegancki, miejski deptak.

Wielka rewitalizacja czterogwiazdkowego Hotelu Diament Plaza zakończyła się pod koniec 2021 r. Obok zabytkowej, ponad stuletniej kamienicy wyrósł nowoczesny budynek zwieńczony penthouse’m z 30-metrowym tarasem. Modernizacja otworzyła drogę do wykreowania nowej przestrzeni restauracyjno-kawiarnianej. Od strony deptaku przy Dworcowej możemy wejść do kawiarni lub do restauracji, która znajduje się na pięknym patio.

Kaktusy Kato Koncept Kulinarny – restauracja. Fot. Silesia Smakuje

Restaurację Kaktusy wyróżniają: sala pod przeszklonym dachem, półotwarta kuchnia oraz autorskie menu szefa kuchni Krzysztofa Pecia zbudowane z dań kuchni polskiej, ale w nowej, ciekawej odsłonie.

Krzysztof Peć, szef kuchni Kaktusy Kato Koncept Kulinarny. Fot. Silesia Smakuje

Tak jest w przypadku przystawki, którą najchętniej zamawiają goście – podwędzanego tatara z jelenia (49 zł). To tatar z dodatkiem rydzów marynowanych, z oliwą aromatyzowany trawą żubrową i majonezem z palonym jałowcem, piklowanymi rzodkiewką i czerwoną cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Sercem tego tatara jest konfitowane żółtko, panierowane w ultracienkiej warstwie bułki tartej – bardzo ciekawa rzecz.

Tatar z jelenia w Kaktusy Kato Koncept Kulinarny. Fot. Silesia Smakuje

Tatar z jelenia trafia na stolik, przed gościa, ukryty pod kopułą wypełnioną dymem z drewna olchowego.

Podwędzanie tatara z jelenia w Kaktusy Kato Koncept Kulinarny. Fot. Silesia Smakuje

Tu warto podkreślić, że restauracja Kaktusy ma półotwartą kuchnię. Goście mogą obserwować pracę kucharzy i szefa kuchni, ale co jeszcze ciekawsze – proces wykańczania i składania dań. W przypadku tatara z jelenia, podwędzanie to mały spektakl.

Półotwarta kuchnia w Kaktusy Kato Koncept Kulinarny pozwala śledzić proces powstawania dań. Fot. Silesia Smakuje

Co interesujące, szef kuchni Krzysztof Peć ma doświadczenie pracy w restauracji z serwisem francuskim, który polega na wykańczaniu dań przy stoliku gościa. Zaprocentowało to tym, że szef kuchni chętnie wychodzi na salę do gości, by opowiedzieć o daniach czy spytać, jak smakują.

Półotwarta kuchnia w Kaktusy Kato Koncept Kulinarny. Fot. Silesia Smakuje

Choć w przekąskach rządzi tatar z jelenia, polecamy też matiasa holenderskiego podawanego na racuchu ziemniaczanym z crème fraiche, szalotką marynowaną w balsamico i kawiorem (22 zł).

Matias holenderski w Kaktusy Kato Koncept Kulinarny w Katowicach. Fot. Silesia Smakuje

Szef kuchni Krzysztof Peć ma rękę do dań mięsnych – obok przebojowego tatara z jelenia najchętniej zamawianymi przez gości daniami są sezonowany antrykot, tomahawk wieprzowy i confitowane udo kaczki. Pod hasłem „Tomahawk wieprzowy” (54 zł) kryje się bardzo ciekawie podany schab z kością. Schab jest marynowany w maślance, gotowany sous-vide, a następnie obsmażany na smalcu. Podpytaliśmy szefa kuchni, co sprawia, że schab jest delikatny w środku, a chrupiący na zewnątrz.

– Nie panierujemy go, robimy do niego kruszonkę na bazie bułki tartej, panko i świeżych ziół: tymianku, rozmarynu, lubczyku. Żółtko wykorzystujemy do zrobienia sosu holenderskiego podkręconego pudrem z podgrzybków. Schab podajemy z puree ziemniaków połączonych z chrzanem, a zamiast klasycznej kapusty z grzybami robimy długo smażoną kapustę ze śliwkami – wyjaśnia nam Krzysztof Peć.

Tomahawk wieprzowy w Kaktusy Kato Koncept Kulinarny. Fot. Silesia Smakuje

Ciekawie skomponowana kapusta towarzyszy również innemu przebojowemu daniu: confitowanemu udku kaczki (59 zł). W tym przypadku kapustę czerwoną połączono z malinami. Kaczka lubi słodkie towarzystwo i bardzo słusznie szef Peć podaje ją z kopytkami dyniowymi, wspomnianą kapustą z malinami oraz sosem z karmelizowanej żurawiny. Ta pyszna kaczka jest podawana w menu zimowym, ale mamy już zapewnienie, że w wiosennej karcie też jej nie zabraknie, choć będzie miała zupełnie inną odsłonę.

Confitowane udko kaczki w Kaktusy Kato Koncept Kulinarny. Fot. Silesia Smakuje

Po wejściu do restauracji Kaktusy goście mijają szafę do sezonowania mięsa, w której dumnie spoczywają antrykoty i rostbefy. Spędzą w niej co najmniej 60 dni – im dłuższy okres sezonowania, tym mięso jest bardziej aromatyczne i kruche. Sezonowany antrykot (110 zł) jest kolejnym z najczęściej zamawianych dań w Kaktusach. Zazwyczaj steki są podawane w restauracjach z frytkami czy grillowanymi warzywami. Szef kuchni Krzysztof Peć postanowił podejść do dodatków do steka niestandardowo i serwuje go z sosem na bazie sera bursztyn, a puree z batatów podkręca skórką i sokiem z limonki z dodatkiem chilli. To sprawia, że puree z batatów jest lekko ostre, słodkie i kwaskowe jednocześnie.

Dania główne w Kaktusach to również poliki z dzika, rolada śląska, okoń morski czy risotto. Zaś w karcie deserów znajdziemy brownie, parfait z białą czekoladą oraz krem z kasztanów.

Kinga Ziętal, cukierniczka Kaktusy Kato Koncept Kulinarny. Fot. Silesia Smakuje

Desery to element, który łączy restaurację z kawiarnią. Nad słodkościami w Kaktusach czuwa cukierniczka Kinga Ziętal. W karcie restauracji znajdują się trzy wymienione wyżej desery, natomiast w kawiarni wypatrujcie witryny, w której co i rusz pojawiają się monodesery, desery w pucharkach, torty musowe oraz ręcznie robione praliny.

Nazwy monodeserów – Zyta, Nikoletta, Matylda – nawiązują popularnych imion kobiecych z czasów świetności Kaktusów, czyli lat 70. W kawiarni można też spotkać takie deserowe klasyki, jak ciastko Wuzetka czy tiramisu. Naszą uwagę zwrócił tort musowy na kruchym spodzie z crème brûlée w środku. Pięknie wyglądał i wybornie smakował.

Kawiarnia w Kaktusy Kato Koncept Kulinarny. Fot. Silesia Smakuje

Kawiarnia otwiera się o godz. 8 i cały dzień można tam wpadać na słodkie i kawę, ale do godz. 15 dostępne jest też menu lunchowe. Jest to zgrabna karta z bajglami w trzech odsłonach, makaronem (spaghetti nero z wędzonym łososiem), zupą i sałatką. Po godz. 15 Kaktusy zapraszają do restauracji na menu a la carte.

Bar w Kaktusy Kato Koncept Kulinarny. Fot. Silesia Smakuje

Kaktusy to również bar, który umiejscowiony jest pomiędzy kawiarnią a restauracją. W barze czekają na nas cocktaile klasyczne i w autorskiej odsłonie. Co ciekawe, jako przekąsek można tam również spróbować owadów jadalnych: mączników i świerszczy w różnych smakach np. maślanym ze słonym karmelem. To gastronomiczne wyzwanie jeszcze przed nami 😊

Kaktusy Kato Koncept Kulinarny przy ul. Dworcowej w Katowicach. Fot. Silesia Smakuje

Tekst sponsorowany

Marzec 2022 r.

Kaktusy Kato Koncept Kulinarny – kawiarnia, bar, restauracja
Katowice, ul. Dworcowa 9
Czynne: kawiarnia i bar w godz. 8.00-00.00, restauracja w godz. 13-23 (w nd. 13-21)
kaktusykatowice.pl
Profil na Facebook: Kaktusy Kato Koncept Kulinarny

Komentarze

  • Zofia Witkowicz:

    Miła atmosfera, pyszne jedzenie, ciekawy wystrój, indywidualne podejście do klienta. Polecam

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.