Katowice: Bujna ma nowe menu – to ukochane domowe dania, ale w wersji wegańskiej

Na początku działalności Bujna – bistro ze zdrową żywnością przy Młyńskiej – stawiało na wrapy, soj dogi i wegańskie słodkości, ale że gości przybywało i chcieli próbować czegoś więcej, po kolei do menu dochodziły zupy i inne dania ciepłe. Teraz menu jest naprawdę obfite, a klucz do niego to najbardziej lubiane dania domowe w wegańskich wersjach.

Zanim o nowościach, warto napisać słowo o wrapach. Robione z robionych specjalnie dla Bujnej tortilli: naturalnej, pomidorowej i szpinakowej – do wyboru. Sercem wrapa mogą zostać: falafel (kotlet z cieciorki), seitan (białko pszenne), tempeh (fermentowana soja) albo tofu (twaróg z soi). Do tego warzywa i własnej roboty sosy.

Wrap w Bujnej w Katowicach.

Na stałe w menu znajdują się wymienione wrapy (16 zł) – co tydzień do karty wskakuje Wrap Tygodnia (19 zł). Niedawno był to wrap z kebabem z seitanu w świeżych warzywach, kapuście czerwonej z sosem czosnkowym i ostrą harrissą albo łagodnym chutneyem pomidorowym. Do tego ogórek kiszony i aromatyczny pomidor. Dodatkowo można zamówić jako dodatek również ser wegański.

Co kryje wrap w Bujnej

Kolejne danie to Soj Dog (7 zł). Właściciele Bujnej chcieli się go nawet pozbyć z menu, ale goście protestowali, dlatego hot dog z parówką sojową w bułce pszennej, żytniej lub bezglutenowej musiał zostać 🙂

Od kilku tygodni w Bujnej rządzą też dania obiadowe. Schabowy, gołąbki, placki po węgiersku, pyzy – klasyki kuchni domowej w Bujnej podawane są w wersji wegańskiej. Schabowy – na oko, a nawet w smaku jest nie odróżnienia od tego wieprzowego – w Bujnej wykonany jest z seitanu (24 zł). Gołąbki z ryżem, pestkami dyni i pieczarkami, a placki po węgiersku podawane są m.in. czerwoną fasolą, ostrą papryką, pomidorami i cebulą (22 zł). Do każdego dania głównego jest bar sałatkowy, więc porcja jedzenia jest naprawdę spora.

Pyzy jaglane z tofu i pieczarkami w Bujna w Katowicach

Nasze podniebienie podbiły pyzy jaglane z tofu i pieczarkami. Na pewno na nie wrócimy albo weźmiemy na wynos. Albo jedno i drugie 🙂 Do przetestowania zostało zresztą jeszcze wiele dań. Np. pierogi domowe – hitem są ruskie z tofu (17,5 zł). Podobnie jak do dań głównych – w cenie dania jest również bar sałatkowy. Chcemy również spróbować fasolkę po bretońsku z tofu wędzonym (10 zł).

Schabowy z seitanu w Bujna w Katowicach

Kuchnia wegańska to jest rzecz, którą wciąż odkrywamy, dlatego mieliśmy w Bujnej niesamowitą frajdę smakując past. Wegański tatar z seitanu – super, vege smalczyk z oleju kokosowego – nie odróżnienia od mięsnego. Zaskoczył nas również śledzik z selera 🙂 Pasty i inna garmażerka (7,5 zł) czekają w szafie chłodniczej przy ladzie. Warto się zmierzyć z tymi smakami.

Tatar, smalczyk i śledzik w Bujnej w Katowicach

Bujna ma również coś na deser. Na stałe w menu gości deser z tapioki, a codziennie pojawiają się wegańskie ciasta. Spora część menu to napoje. Od soków Wigor i Detoks (7 zł), poprzez koktajle m.in. mango lassi (9 zł), przez liczne herbaty na wzmocnienie, oczyszczenie czy harmonię (4/6 zł), po kawy po turecku i indyjsku (6/9 zł), a nawet cykorię z mlekiem (5/7 zł).

Bujna przy Młyńskiej dzieli pomieszczenie z Helfy

W menu Bujnej wszystkie dania noszą oznaczenia. Wiemy, które są wegańskie, bezglutenowe, ostre. Dodatkowo ludzie, którzy tworzą to miejsce są weganami z wieloletnim doświadczeniem, więc zawsze można podpytać o produkty, skład dań i przepisy. Warto też przypomnieć, że Bujna współdzieli przestrzeń z pasażem ekologicznym Helfy, gdzie znajdziecie zdrową żywność i kosmetyki.

Bujna znajdziecie przy Młyńskiej w Katowicach

Bujna
Młyńska 17 (w bramie), Katowice
czynne: pon-czw 11-20, pt 11-21, sob 12-21, nd zamknięte
profil Bujnej na Facebook [kliknij tutaj]

Komentarze

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.