Katowice: Alto – nowa restauracja w NOSPR

Restauracja Alto działa od listopada 2021 r. w budynku Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach od listopada. Szefem kuchni jest Robert Muzyczuk, menedżerem Mateusz Jeżewski. Zapraszają do Alto przez cały tydzień m.in. na łososia jurajskiego, kark ze świni puławskiej, danie główne z selera czy mazurka, a od poniedziałku do piątku na 3-daniowy lunch za 29 zł.

Wcześniej w miejscu Alto działała restauracja Cadenza. W rękach nowego właściciela lokal zyskał na przytulności, we wnętrzu pojawiły się rośliny doniczkowe, a na stołach nakrycia.

Restauracja Alto w NOSPR w Katowicach.

Restauracja w NOSPR pozostała miejscem na elegancką kolację, również biznesową, ale teraz jest też ciekawym wyborem na randkę, spotkanie z rodziną czy znajomymi.

Restauracja Alto w NOSPR w Katowicach.

”Alto” to znaczy wysoki, wielki, ale wyborny i wyśmienity. Restauracja w NOSPR stawia na wyborne smaki, wysoki poziom, ale i dostępność. Świadczy o tym 3-daniowe menu lunchowe (zupa+danie główne+deser) za 29 zł! dostępne od poniedziałku do piątku w godz. 12-16. W trzecim tygodniu stycznia głównymi daniami lunchowymi są: Pierś z kurczaka / puree kalafiorowe / ziołowy pęczak; Orzo / kindziuk / zielony groszek; Tabouleh / pieczony łosoś; Gołąbek / soczewica / bulion pomidorowy. Codziennie szef kuchni proponuje inną zupę i deser.

Robert Muzyczuk, szef kuchni restauracji Alto w NOSPR.

W menu głównym nie brakuje przebojów. Nr 1 według naszej oceny to pierś kaczki przygotowana sous vide z salsefią (wężymordem) w formie puree i kawałków, borowiki na maśle drożdżowym i kalafior – wszystko na demi glace. Na zdjęciu poniżej pierś kaczki ”występuje” z daniem wegańskim: plastrami selera przygotowanymi metodą sous vide, podanymi na puree z selera z osoką brzozową z kiszonymi rzodkiewkami i olejem koperkowym oraz czipsem z kaszy gryczanej. Co ciekawe, restauracja Alto ma w swoim menu dania wegeteriańskie i wegańskie, a 90 proc. dań w Alto nie zawiera glutenu.

Na pierwszym planie pierś z kaczki, na dalszym – danie główne z selerem. Restauracja Alto w NOSPR w Katowicach.

Na szczególną uwagę zasługują też galert (galareta) z ozorem cielęcym z piklami i warzywami.

Galert z ozorem cielęcym z piklami. Restauracja Alto w NOSPR w Katowicach.

Z deserów – mazurek z lemond curd i słonym karmelem.

Mazurek w restauracji Alto w NOSPR.

Szef kuchni Alto wplata w swoje dania piwo z zaprzyjaźnionego Browaru Zamkowego w Cieszynie. Do kremu pietruszkowo-pasternakowego włączył zredukowane piwo Koźlak z Browaru Zamkowego. Krem nie zawiera śmietany, jest zagęszczony samymi warzywami i podany ze słonecznikiem i gruszką. Robert Muzyczuk zapowiada, że w nowej karcie pojawi się demi glace z porterem z cieszyńskiego browaru.

Szef kuchni Robert Muzyczuk i menedżer restauracji Mateusz Jeżewski zapraszają do restauracji Alto w NOSPR.

Restauracja Alto w NOSPR w Katowicach.

Styczeń 2021 r.

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.