Gliwice: Restauracja Pod Wiązem zamiast Gospody. Stylowo, rodzinnie i blisko natury

Prawie w centrum Gliwic, ale na wsi. Niepozorna z zewnątrz – w środku elegancka. Spora, ale zaciszna. Restauracja Pod Wiązem to przykład na to, jak z sukcesem prowadzić biznes gastronomiczny. No właśnie – restauracja, a nie Gospoda pod Wiązem. Bo gospoda dyskretnie zniknęła z nazwy tego gliwickiego lokalu. Już nie przystawała do charakteru restauracji. Przaśna gospoda nijak się ma do tego, co proponuje rodzina Jaroszyńskich swoim gościom – kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, serwowaną w sympatycznej, rodzinnej atmosferze.

Gliwice: Restauracja Pod Wiązem

Z zewnątrz niski budynek Restauracji Pod Wiązem, z charakterystycznymi brązowymi okiennicami, wygląda niezbyt okazale, ale niech Was nie zwiedzie skromna fasada lokalu przy ul. Dolnej Wsi. W środku jest przestronnie, jasno i przytulnie, w dodatku tylna część restauracji ma widok na ogród w niedużej dolinie – a latem jest tu okazały ogródek letni, gdzie są organizowane projekcje filmowe czy czytanie bajek dla dzieci.

Ta dzielnica Gliwic to Wójtowa Wieś, sięgająca początkami XII w., włączona w granice Gliwic dopiero w 1927 r. Do dziś okolica ta ma rolniczy charakter, pozostało dość sporo (jak na centrum miasta) gospodarstw. Pod Wiązem, choć już nie ma „gospody” w nazwie, nie odżegnuje się od tradycji tego miejsca. W wystroju wnętrz wykorzystano sporo roślin, a ściany zdobią gustowne grafiki przedstawiające rośliny. Plus Pod Wiązem ma świetny kącik dla dzieci, w formie niedużej chatki, gdzie dzieci mogą się zająć czymś przyjemniejszym niż jedzenie;-)

Gliwice: Restauracja Pod Wiązem

Pod Wiązem od 26 lat prowadzą państwo Jaroszyńscy, którym pomaga córka Joanna. Od 6 lat szefową kuchni jest Iwona Kulig, specjalistka od kuchni polskiej. I też takie dania dominują w menu Pod Wiązem, choć można tu zjeść też coś bardziej egzotycznego – głównie w ofercie lunchowej, np. krem z batatów, makaron penne z owocami morza czy kurczak curry (lunch jest serwowany od poniedziałku do piątku od 12 do 16, 20 zł za pierwsze – zupa lub przystawka – i drugie danie).

Gliwice: Restauracja Pod Wiązem. Krem żytni z chipsem z boczku i jajkiem panierowanym (14 zł)

Menu zmienia się tu średnio co pół roku, ale praktycznie codziennie są dodatkowe „atrakcje”, np. środa to dzień placków ziemniaczanych z blachy pieca kaflowego (18 zł), czwartek – dzień pieczonej golonki (4,8 zł za 100 g), a w weekend można zamówić obiad rodzinny dla trzech osób: waza zupy do wyboru (rosół lub zupa sezonowa), półmisek z daniem głównym: trzy porcje mięsa, dwa dodatki i skrobiowe, dwa dodatki warzywne (110 zł za zestaw).

Gliwice: Restauracja Pod Wiązem. Tradycyjny polski rosół z wołowym ravioli (jest też opcja z makaronem wyrabianym na miejscu) – 12 zł

Podstawowe menu słusznie zaczyna się od „naszych legendarnych smaków”. Przez ponad 25 lat działalności Pod Wiązem dorobiła się kilku kultowych dań, np. placków ziemniaczanych z borowikami w śmietanie (26 zł), placków ziemniaczanych z gulaszem wołowym i kwaśną śmietaną (26 zł) czy pierogów (w restauracji jest specjalna pani od robienia pierogów) – np. z farszem ziemniaczano-serowym (19 zł), z kaszą gryczaną i grzybami (19 zł), ze szpinakiem i serem feta (19 zł) czy z farszem mięsnym (19 zł).

Gliwice: Restauracja Pod Wiązem. Kurczak zagrodowy, warzywa a la pappardelle, sos kaparowy (28 zł)

Z zup warto zwrócić uwagę na krem żytni, alternatywę dla oklepanego żuru. Krem żytni jest tu podawany z chipsem z boczki i jajkiem panierowanym (14 zł). Nie jest tak kwaśny jak żur, ale za to aromatyczny, a jajko ma pyszną panierkę. Wśród dań głównych jest i stek z polędwicy wołowej (58 zł), polędwiczki wieprzowe sous-vide (34 zł), kacza pierś w sosie porzeczkowym (30 zł), kurczak zagrodowy (28 zł), obowiązkowa na Śląsku rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą na wędzonce (34 zł), żeberka w sosie BBQ (34 zł), schabowy z patelni (na cały talerz!, 26 zł), sandacz na maśle z krewetką królewską (44 zł), gulasz wołowy z gołąbkiem z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi (26 zł).

Gliwice: Restauracja Pod Wiązem. Stek z polędwicy wołowej, duszony szpinak z cebulką perłową, ziemniaki, sos z zielonego pieprzu i brandy (58 zł)

Pod Wiązem, jako miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi, ma też menu dziecięce, a w nim – zupę ze świeżych pomidorów z makaronem własnego wyrobu (8 zł), chrupiącą pierś z kurczaka podawaną z frytkami i surówką z marchwi (17 zł), naleśniki crepes z serkiem i sosem waniliowym (12 zł).

Gliwice: Restauracja Pod Wiązem. Cytrynowy mus mascarpone, karmelizowane owoce, ciasto maślane, sos miętowy (14 zł)

Na koniec warto sobie zostawić miejsce na coś słodkiego, bo Pod Wiązem słynie ze swoich świetnych wypieków. Od kilku miesięcy działa tu oddzielna cukiernia, robiąca słodkości nie tylko na potrzeby restauracji i organizowanych tu przyjęć, ale też dostarczająca wypieki do innych lokali w Gliwicach. Kawałek ciasta sezonowego na deser kosztuje tu 12 zł, pozostałe desery – 14 zł.

Gliwice: Restauracja Pod Wiązem. Parfait z czekolady deserowej, lawenda, owoce leśne na grzanym winie (14 zł)

Pod Wiązem to popularne wśród gliwiczan miejsce organizowania imprez okolicznościowych, jest tu sala mogąca pomieścić nawet 90-osobowe wesele z tańcami, albo taką imprezę bez opcji tanecznej nawet na 150 osób.

Kwiecień 2017 r.

Restauracja Pod Wiązem,

Gliwice, ul. Dolnej Wsi 40,

czynne: codziennie 12.00-21.00

Strona internetowa Restauracji Pod Wiązem [KLIKNIJ TUTAJ]

Profil Restauracji Pod Wiązem na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

Komentarze