Gliwice: Nowa restauracja rybna Riba Riba w adriatyckim klimacie

Oj, dawno nie byliśmy w Zeltrze, a tymczasem bytomskiej knajpce stuknęły 2 lata. Z tej okazji kreatywni właściciele Zeltra – Iza i Arek – zrobili to, co od dawna chodziło im po głowach – wyprodukowali własną wodę mineralną. W końcu nazwa Zelter zobowiązuje (to po śląsku właśnie woda mineralna). Na hica ino zelter! W dodatku to nie koniec nowości w Zeltrze!

Bytom: Zelter

Bytom: Zelter

Zelter na dobre wpisał się w krajobraz Bytomia, to jedna z ciekawszych miejscówek w centrum miasta, coś na kształt hipsterskiego bistro z burgerami, połączonego z lokalem dla rodzin z dziećmi i pijalnią piw kraftowych. Niezła mieszanka, ale w Zeltrze jakoś nie powoduje bólu głowy.

Tak pisaliśmy o Zeltrze zaraz po otwarciu [KLIKNIJ TUTAJ]

Tak pisaliśmy o Zeltrze dla Kukbuka [KLIKNIJ TUTAJ]

Bytom: Zelter

Bytom: Zelter

Na sezon letni 2016 r. Zelter jak zwykle przyszykował spory ogródek letni. W dodatku załoga wykonała go własnymi siłami z materiałów pochodzących z recyclingu, np. z keg po piwie zaprojektowano hokery.  Ogródek dzieli się na cztery strefy: chill (leżaki pufy ), biesiada – duży stół do wspólnych posiadówek zgodnie z ideą „dosiąć się”;  randki/ploteczki oraz sektor rodzinny z piaskownicą i zabawkami.

Bytom: Zelter

Bytom: Ogródek letni Zeltra

Ponieważ Zelter znajduje się przy ul. Strażackiej, tuż przy jednostce straży pożarnej, niewątpliwą atrakcją kąsania zeltrowych przysmaków na powietrzu są (czasami głośne) wyjazdy strażaków do akcji.

Bytom: Zelter

Bytom: Ogródek letni Zeltra

Wracając do wody mineralnej – uspokajamy – źródełko wody wcale nie znajduje się w Bytomiu, a w Busku-Zdroju, miejscowości uzdrowiskowej:-) Woda z etykietą Zelter występuje w wersji gazowanej i niegazowanej, w oldskulowych butelkach 0,33 ml z kapslem. Jest czerpana z ujęcia Nowy Nurek w Busku-Zdroju. To woda średniozmineralizowana. W Zeltrze jest sprzedawana po prostu jako woda mineralna, Zelter mały kosztuje 4 zł, a srogi (czyli duży) – 10 zł. – Chcemy wodę sprzedawać też do innych lokali gastronomicznych – mówi Arek. – Zapraszamy śląskie restauracje, bary i kawiarnie do współpracy – mówi.

Bytom: Zelter

Bytom: Woda mineralna Zelter

Za to w menu nowością są potrawy meksykańskie, które pomogła skomponować pani Maria, Meksykanka mieszkająca w Polsce od 15 lat. W sekcji „Co za Meksyk” w karcie znajdziemy tacos, quesadillas (3 rodzaje, 14-16 zł), nacho libre (24 zł) oraz tostadas (36 zł).

Tacos na tortilli kukurydzianej (bezglutenowej, w każdym zestawie 3 tacos) to: Świnio Tacos (z pulled pork, czyli szarpaną wieprzowiną), Kurrara Tacos (z kurczakiem w marynacie achiote), Vege Tacos, Mix Tacos (po jednej z poprzednich rodzajów) oraz Amigos Tacos – aż 9 tacos, do wspólnego biesiadowania. Potrójne kosztują 21-22 zł, złożone z 9 części – 45 zł. Wszystkie są podawane z dwoma salsami i kwaśną śmietaną, która świetnie neutralizuje smak.

Bytom: Zelter

Bytom: Zelter. Kurrara Tacos

Do uzupełnienia meksykańskiej uczty w Zeltrze przyjdaje się oryginalna meksykańska lemoniada Jarritos (9 zł), występująca w różnych smakach. My spróbowaliśmy napoju o smaku mango, smakuje świetnie:-)

Bytom: Zelter

Bytom: Zelter. Meksykańska lemoniada Jarritos

W Zeltrze powiększyła się też oferta bajgli, teraz jest sześć do wyboru, na czele z Nieborakiem, czyli bajglem z szyjkami raka, grzybami shimeji, pak choi i majonezem cytrynowym (15 zł) oraz Czarusiem z miksem sałat, sosem anchois, kurczakiem, serem grana padano i pomidorkami koktajlowymi (12 zł). Taki bajgel to solidna porcja jedzenia, nie dajcie się zwieść jego niewinnej nazwie:-)

Bytom: Zelter

Bytom: Zelter. Bajgel Czaruś

Ale oczywiście pierwszą stronę menu zajmują, nie bez kozery, burgery. To z nich słynie Zelter. Na pierwszym miejscu jest oczywiście Hajer, czyli burger w czornej żymle, z wołowiną, bekonem, tomatą, cebulą i kiszonym ogórkiem (18 zł solo, 22 zł z frytkami). W sumie w Zeltrze można wybierać spośród 10 typów burgerów, z czego dziesiąty to burger miesiąca, zmieniający się wraz z dostępnością sezonowych warzyw. Kosztują od 16 do 25 zł.

My spróbowaliśmy Posejdona, jedynego burgera z rybą zamiast wołowiny (nie licząc burgera wege). Nasz Posejdon miał między bułą panierowanego dorsza atlantyckiego, czerwoną cebulę, pomidora, sałatę, a okraszono go sosem tatarskim. Solo kosztuje 18 zł, w duecie z frytkami 22 zł. W ciepłe dni to świetna alternatywa dla wołowiny.

Bytom: Zelter

Bytom: Zelter. Burger Posejdon

Za to alternatywą dla tradycyjnego ciasta na deser są zeltrowe gofry, okrągłe, dzielone na cztery części. Zażyczyliśmy sobie gofra o wdzięcznej nazwie Bananowy Song z masłem orzechowym, orzechami, bananem i miodem (11 zł). Ciekawie zapowiada się też Atak Klonu i Bekonu, czyli gofr z bekonem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym (13 zł).

Bytom: Zelter

Bytom: Zelter. Gofr Bananowy Song

A dla fanów tradycyjnych deserów Zelter co weekend ma tort bezowy z owocami sezonowymi:-) Do tego w Zeltrze ten, kto może powinien napić się piwa, starannie dobieranego przez Arka, piwnego smakosza. Zelter ma 8 kranów, z których leje się nie tylko piwo (jakie konkretnie można podejrzeć na przydatnej stronie Zelterontap.pl, ale też prosecco z Zimnego Drania czy cydr. Plus wybór ok. 30 butelkowych piw rzemieślniczych.

Bytom: Zelter

Bytom: Zelter

Maj 2016 r.

Zelter,

Bytom, ul. Strażacka 3a,

czynne: pon.-czw. 13.00-23.00, pt. 13.00-0.00, sob. 12.00-0.00, niedz. 12.00-23.00

Profil Zeltra na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

Zelter na OnTap [KLIKNIJ TUTAJ]

Tagi

Kategorie

Bez kategorii

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.