Chorzów: La Pasion zamiast Chopina

Restauracja Chopin, znajdująca się na rogu chorzowskiego Rynku i głównej ul. Wolności, zmieniła ostatnio nazwę, wystrój, kucharza i menu. Tylko miejsce zostało to samo.

 

Chorzów: restauracja La Pasion

Chorzów: restauracja La Pasion

Teraz restauracja nazywa się La Pasion i specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie hiszpańskiej. Szefem kuchni jest Krystian Cieśla, który praktykował za granicą, a konkretnie w Hiszpanii. Zresztą list od szefa kuchni, napisany odręcznie, jest częścią menu w La Pasion (co jest sympatycznym gestem, rzadko spotykanym w naszych restauracjach).

Chorzów: restauracja La Pasion

Chorzów: restauracja La Pasion

Chorzów: restauracja La Pasion

Chorzów: restauracja La Pasion

Wystrój lokalu ma przywoływać skojarzenia z Hiszpanią, stąd ciepły burgund na ścianach, ciemnobrązowe, ciężkie meble, ściany gdzieniegdzie wyłożone kamieniem. Ciekawie zaaranżowano sufit w jednej z dwóch sal, w zagłębieniu wieszając abażury od lamp dwóch wielkości. Do tego naklejki z paniami tańczącymi flamenco na ścianach, ażurowe czarne przepierzenia między salami, ciekawie zaaranżowany w bieli i czerni bar. W większej sali znalazło się też miejsce na kredens oraz mały wykusz na jeden stolik, do którego prowadzi kilka stopni schodów. Z głośników sączy się hiszpańska, nienachalna muzyka. Do toalety niestety trzeba się wspinać na pierwsze piętro po krętych schodach.

Chorzów: restauracja La Pasion

Chorzów: restauracja La Pasion

Chorzów: restauracja La Pasion

Chorzów: restauracja La Pasion

 

Chorzów: restauracja La Pasion

Chorzów: restauracja La Pasion

Chorzów: restauracja La Pasion

Chorzów: restauracja La Pasion

Menu jest oryginalne, a ceny, trzeba przyznać, umiarkowane. Czekając na zamówione danie, dostajemy dwie ciepłe bułeczki z masłem czosnkowym i bazyliowym do posmarowania (to jest za darmo).

Chorzów: restauracja La Pasion. Bułeczki na początek

Chorzów: restauracja La Pasion. Bułeczki na początek

Wśród zakąsek zimnych znajdziemy: ceviche z łososia i sandacza, z pomidorowym kawiorem przy bukiecie sałat (12 zł), tatara tradycyjnego w asyście siekanej cebuli i ogórka podanego z żółtkiem i rozmarynową pianką (17 zł). Zakąski gorące to głównie owoce morza, np. krewetki podane z sałatami i ciepłymi galaretkami, z nutą pietruszki i czosnku, skropione oliwą i sokiem z cytryny (12 zł), mule zapieczone z serem grana padano (19 zł), pil pil z krewetek w aromacie wina (15 zł, pil pil to sos wywodzący się z kraju Basków, zrobiony zwykle z oleju, w którym smażyła się ryba, czosnku i guindillas – małych, ostrych papryczek).

Chorzów: restauracja La Pasion. Tagiatelle z kurczakiem

Chorzów: restauracja La Pasion. Tagiatelle z kurczakiem

W menu są trzy zupy: krem z borowików podany z grzankami i kwaśną śmietaną (9 zł), bulion wołowo-drobiowy podany z makaronem i marchewką (8 zł) i zupa dnia (np. cebulowa z dwóch rodzajów cebul, 8 zł).

Dania rybne to oczywiście tradycyjna hiszpańska paella (38 zł), ale też łosoś zapiekany z masełkiem estragonowym, podany z puree z selera i sałatami przy sosie szafranowym (25 zł), sandacz z pieca z sosem rybno-pietruszkowym, podany na maślanej fasolce szparagowej z ziemniakami z wody, dekorowany pianką rozmarynową (28 zł).

Dań mięsnych jest więcej, wśród nich m.in. tagiatelle z kurczakiem i warzywami (18 zł), udko z kurczaka (19 zł), galantyna z odrobiną chorizo i serem pleśniowym (20 zł), pierś kurczęcia z sosem winno-maślanym (21 zł), antrykot podany z pomme pont-neuf (frytkami  w formie słupków o szer. 1 cm) i pomidorem pieczonym (25 zł), stek ze środka polędwicy na sosie z borowikami (38 zł), polędwiczka wieprzowa posypana orzechami laskowymi (28 zł), kaczka z pieca przy żurawinowo-malinowym jabłku podana z kluskami (30 zł).

Desery to np. tarta owocowa z gałką lodów i sosem czekoladowym (9 zł), pralina z białej czekolady podana z sosem malinowym i cornelą z czekoladowego musu (9 zł).

Chorzów: restauracja La Pasion. Deser - pralina z białej czekolady

Chorzów: restauracja La Pasion. Deser – pralina z białej czekolady

Kawa espresso kosztuje 5 zł, herbata 4,5 zł, czekolada na gorąco 7 zł, sok Cappy 4 zł, podobnie jak napoje gazowane. Nie brakuje też piw i win (choć karta win jest jeszcze z Chopina).

Tu zamieszczamy całe menu restauracji:

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

Menu restauracji La Pasion w Chorzowie

 

Restauracja La Pasion,

ul. Wolności 1, Chorzów

tel. 32 249 20 88

czynne 11.00-22.00

www.lapasion-chorzow.pl (strona jeszcze nie działa)

 

Komentarze

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.