Chorzów: Fish&Chips Silesia z rybą w angielskim stylu cumuje teraz w Batorym

Mała budka z fish&chips w katowickiej Ligocie przeniosła się do Chorzowa Batorego, do znacznie większego lokalu. Fish&Chips Silesia zmieniła dni otwarcia, i w końcu serwuje rybę też w sobotę, no i ceny poszły nieco w górę. Za to smak dorsza w cieście na angielską modłę, podawanego z frytkami pozostał ten sam, a wielkość porcji i jej stosunek do ceny ciągle są bezkonkurencyjne. Dwie wielkie porcje ryby, każda z frytkami, zielonym groszkiem i porcją sosu kosztują 26 zł. Razem! Za tę cenę mało gdzie można się tak najeść rybą:-) Plus lokal będzie niedługo (od około 9 lub 10.01. 2018) serwować lanego Guinnessa!

Chorzów: Fish&Chips Silesia

Wierni fani Fish&Chips Silesia pewnie będą ciągle do nich przyjeżdżać, choć w sumie nie muszą, bo lokal dowozi dania na terenie całej aglomeracji (w piątek ma najwięcej zamówień, więc warto zamówić na piątek już w czwartek).

W sumie to restauracja (bo teraz można ją spokojnie tak nazwać) znajduje się tuż przy granicy Chorzowa z Katowicami, niedaleko Castoramy i ulicy Gliwickiej. Jej adres to ul. Jasińskiego, ale właściwie znajduje się na rogu ulic Jasińskiego i Armii Krajowej.

Chorzów: Fish&Chips Silesia

Nowy lokal jest przestronny, urządzony w biał0-czarnych barwach. Swojskiego klimatu dodają drewniane ławy i mały kominek typu „koza”. Pewnie jeszcze przybędzie stolików, bo lokal jest bardzo popularny. W soboty pęka w szwach…

Chorzów: Fish&Chips Silesia

Fish&Chips Silesia prowadzą wspólnie Alicja Ziętek i Daniel Strasburger (serio!). Daniel jest kucharzem, przez 7 lat pracował w Anglii. Alicja była menadżerką muzyczną, m.in. zespołu Feel. Kiedy Daniel wrócił do Polski, zdecydowali się razem otworzyć lokal typu fish&chips. Udało im się zdobyć oryginalną recepturę na ciasto, w którym smaży się rybę i zdecydowali, że w ich lokalu dostępny będzie tylko dorsz, jako najlepsza i najbardziej szlachetna ryba do tradycyjnego fish&chips.

Chorzów: Fish&Chips Silesia

Brytyjskie danie serwowali przez 3 lata w budce na Ligocie, aż w końcu zdecydowali się otworzyć większą restaurację w miejscu, gdzie nie ma przez cały czas korków. – Chcemy odwzorować brytyjski klimat lokali typu fish&chips – mówi Alicja. – Ma być dużo jedzenia za przyzwoitą cenę, w luźnej, rodzinnej atmosferze – dodaje.

Chorzów: Fish&Chips Silesia

Menu Fish&Chips mieści się na jednej kartce. Królewskim daniem w Fish&Chips Silesia jest zestaw fish&chips, czyli filet z dorsza z frytkami belgijskimi, zielonym groszkiem i sosem do wyboru – razy 2. Kosztuje 26 zł i jeśli nie jesteście bardzo głodni, to możecie go nie wcisnąć:-) Bo dorsz jest tu podawany w cieście a la naleśnikowe (ale przyrządza się je m.in. z dodatkiem piwa), więc nie dość, że filet jest duży (ok. 450 g), to jeszcze, dzięki ciastu, bardzo sycący.

Chorzów: Fish&Chips Silesia. Zestaw dla dwóch osób – 26 zł.

Oprócz zestawu, można tu też zamówić duży (19 zł) lub mały (15 zł) filet z dorsza, albo Dorsz Burgera (20 zł). My skusiliśmy się jeszcze na Dorsz Wrapa, czyli „kebab” z dorsza, podawany w specjalnym papierze, będącym przedrukiem oryginalnego wydania „Trybuny Ludu”. Wrap ma w środku wsad z ryby, żółtego sera, pomidora, sałaty, sosu majonezowego oraz… frytek. Kosztuje 18 zł.

Chorzów: Fish&Chips Silesia. Dorsz Wrap (18 zł).

Oprócz tego w menu są frytki belgijskie (7 zł), nuggetsy z dorsza w specjalnej panierce panko (polecane dzieciom) – 20 zł za 6 dużych sztuk (do końca stycznia 2018 r. promocja – nuggetsy kosztują 15 zł), krążki z kalmara (8 zł za 6 sztuk), krążki cebulowe (7 zł za 6 sztuk). Surówka kosztuje 4 zł. W cenę dań są wliczone opakowania, więc nawet jeśli czegoś do końca nie zjemy, można to wziąć bezpłatnie na wynos.

Chorzów: Fish&Chips Silesia

Fish&chips najlepiej smakuje z Guinnessem, i w chorzowskim lokalu będzie można się napić tego piwa, i to lanego. Będzie kosztować 16 zł za 0,5 l. Oprócz tego będzie belgijski lany Grimbergen (12 zł). No i bezalkoholowe napitki – coca-cola 7 zł, woda mineralna 5 zł, kawa 5 zł, herbata 5 zł. Jeśli nie możecie pić piwa, to polecamy właśnie herbatę, bo Fish&Chips Silesia serwuje brytyjską herbatę marki TET, jeszcze niezbyt popularną w Polsce. Można tu też kupić herbatę tej marki w torebkach lub liściastą, w różnych odsłonach (15 zł). Są też małe paczki czipsów (nie frytek;-) Walkers o uwielbianym na Wyspach, a dla nas lekko dziwnym smaku salt&vinegar.

Grudzień 2017,

Fish&Chips Silesia,

Chorzów Batory, ul. Jasińskiego 2/róg Armii Krajowej,

czynne: wt.-pt. 11.00-18.00, sob. 13.00-19.00, niedz. i pon. nieczynne

płatność kartą: tak, krzesełka dla dzieci: tak, kącik dla dzieci: tak, przewijak: nie

Profil Fish&Chips Silesia na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

Komentarze

  • Konrad:

    Świetny lokal, miła obsługa a co najważniejsze przepyszna ryba, śmiało mogę napisać że najlepsza na Śląsku. Zawitam tam jeszcze nie raz 🙂

  • Daga:

    Byłam w Ligocie,bywam w Chorzowie.Wielka zmiana -na plus.Lokal z prawdziwym ,pozytywnym klimatem.Jedzenie bajka.Polecam z całego serca

  • U Szwagra:

    Wnętrze nie zachwyca szczególnie, ale zdjęcia dań już owszem. Wygląda pysznie i chyba trzeba się skusić na rybkę. 🙂