Chorzów: Bravo! Resto&Bar oraz Backstage – jego hipsterski ogródek wśród kamienic

Resto&Bar Bravo! w centrum Chorzowa istnieje już od roku, ale ostatnio przeżył małe kuchenne rewolucje. Zmienili się szef kuchni i menadżer, menu uległo odświeżeniu i uproszczeniu, a ceny spadły. W te wakacje Bravo! wzbogaciło się dodatkowo o całkiem pokażny ogródek letni z zadaszeniem, nazwany Backstage.

Chorzów: Restauracja Bravo

Chorzów: Bravo! Resto&Bar

Bravo! to niewielki, ale sympatyczny lokal położony w bocznej ulicy od głównej arterii Chorzowa – Wolności. Konkretnie przy ul. Chrobrego, prowadzącej od Wolności do osiedla Irys. Bravo! znajduje się na rogu ulicy, tuż przy Irysie, na parterze odnowionej kamienicy, w której są też sklepy (m.in. z ekskluzywnymi zegarkami) oraz apartamenty hotelowe do wynajęcia (ponoć świetnie urządzone).

Chorzów: Restauracja Bravo

Chorzów: Bravo! Resto&Bar

Zarówno w lokalu, jak i w ogródku Backstage obowiązuje to samo menu (więcej o nim piszemy poniżej), ale warto zwrócić uwagę szczególnie na ciekawą ofertę lunchową w Bravo! Od poniedziałku do piątku w godz. 12.00-15.00 zjemy tu dania dnia za 20 zł każde, np. kurczak w sezamie/kasza orkiszowa/soczewica/śliwki/domowy sos BBq czy spaghetti z boczniakami/szpinak baby/mozarella. Do tego np. krem marchew/dynia hokaido i ciasto bananowe z mascarpone.

W Bravo! zjemy też śniadanie (w dni powszednie od 8.30 do 12.00), w tym np. jajecznicę na maśle (8 zł), shakshukę, czyli jaja zapieczone na warzywach z aromatycznymi przyprawami (11 zł) czy okazałe śniadanie w stylu angielskim ze śląskim akcentem, składające się z boczku, jaj poszetowych, pieczarek portobello, kiełbaskami i kaszanką (14 zł). Jest też coś na słodko, co rzadko spotyka się gdzie indziej – znane z Wielkiej Brytanii scones, czyli słodka bułka z kawałkami czekolady, domową konfiturą, bitą śmietaną i masłem (8 zł). Na scones na pewno jeszcze kiedyś do Bravo! wpadniemy:-)

Chorzów: Restauracja Bravo

Chorzów: Bravo! Resto&Bar

Ogródek Backstage jest za to nieźle ukryty. Znajduje się z tyłu kamienicy, wśród innych budynków z cegły. Można się do niego dostać bezpośrednio z ulicy Wolności (zwracajcie uwagę na potykacz kierujący do Backstage) bądź od strony Bravo!, obchodząc kamienicę (skręcamy w prawo w bramę).

Chorzów: Restauracja Bravo

Chorzów: Ogródek Backstage

Dzięki takiemu położeniu, z dala od ulicy, ogródek jest dość zaciszny. Ma zadaszenie, a solidny płot oddziela go od familokowego podwórka. W środku – mała budka-bar oraz kilka 2 i 4-osobowych stolików. No i fotelohuśtawka:-) Ogródek ma też własną toaletę.

Chorzów: Restauracja Bravo

Chorzów: Ogródek Backstage

Menu Bravo! i Backstage to w wielkim skrócie kuchnia europejska z polskimi i sezonowymi akcentami. Podzielono je na śniadania, przystawki, dania główne, burgery i desery.

Chorzów: Restauracja Bravo

Chorzów: Bravo! Resto&Bar i Backstage. Ciabatta z szynką parmeńską i zielonym pesto (10 zł)

Z przystawek możemy wybrać: gęsie żołądki z winem, owocami i syropem klonowym (17 zł), tatar wołowy z domowym pieczywem (24 zł) i grillowany haloumi z sałatką z mięty, liściami rukoli, chutney malinowym z habbanero i figą (19 zł).

Chorzów: Restauracja Bravo

Chorzów: Bravo! Resto&Bar i Backstage. Sałatka z łososiem gravadlax

Dania główne zaczynają się od 13 zł za tartę dnia, podawaną z miksem sałat. My spróbowaliśmy sałatki z łososiem gravadlax, podanej z młodym ziemniakiem, zieloną fasolą, liściami buraka z dressingiem jogurtowym z estragonem i domowym pieczywem (23 zł). To skandynawskie danie cieszy oko specyficznym, fioletowym odcieniem łososia, marynowanego w soku z buraka. Ciekawie też prezentował się dorsz z kruszonką z chleba razowego i kolendry, podany z bobem, czarnuszką, czarną soczewicą, trawą cytrynową i lekką nutą chilii (35 zł). Inne dania głowne to m.in. risotto ze świeżymi kurkami (20 zł), sałatka z marynowaną grillowaną wołowiną (23 zł), konfitowane udo z kaczki (36 zł).

Chorzów: Restauracja Bravo

Chorzów: Bravo! Resto&Bar. Burger z sosem Jack Daniels

W takim ogródku jak Backstage nie może zabraknąć burgerów, ale tu są one podawane w wersji slow food, z mięsem wołowym mielonym i doprawianym na miejscu lub z filetem z kurczaka. W komplecie nie z banalnymi frytkami ale opiekanymi kawałkami ziemniaków. Burgery kosztują 20 lub 23 zł, można wybrać burgera z boczkiem, serem mimolette, rukolą, karmelizowaną cebulą i sosem Jack Daniels (23 zł), burgera z chorizo, cheddarem, hallapenio, rukolą, salsą pomidorową i kolendrą (23 zł) lub burgera z boczkiem, cheddarem, pomidorem, cebulą, korniszonem, sałatą i jogurtem miętowym (20 zł).

Chorzów: Restauracja Bravo

Chorzów: Bravo! Resto&Bar i Backstage. Dorsz z kruszonką z chleba razowego i kolendry

Dla wielbicieli słodkiego też coś się znajdzie w Bravo! i Backstage – kawowy creme brulee (14 zł), sorbet Mohito (16 zł), tarta/ciasto dnia (8 zł) czy domowe lody (1 gałka 4 zł). Do deseru warto zamówić kawę, bo pochodzi ona z Coffee Brothers, palarni kawy należącej do właścicieli Bravo! To 100 proc. Arabika, nie mieszanka kaw. Kawę w ziarnach od Coffee Brothers można też kupić w Bravo!

Chorzów: Restauracja Bravo

Chorzów: Bravo! Resto&Bar i Backstage. Kawowy creme brulee

Sierpień 2016 r.

Bravo! Resto&Bar,

Chorzów, ul. Chrobrego 13,

czynne: pon.-pt. 8.30-21.00, sob. 9.00-21.00, niedz. 12.00-20.00

Strona internetowa Bravo! Resto&Baru [KLIKNIJ TUTAJ]

Profil Bravo! Resto&Baru na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

Komentarze